Saffransbullar med mandelmassa

Av Godare

Vad tycker du?

Saffransbullar med mandelmassa

(275)

Saffransbullar med mandelmassa. Krämiga, vaniljdoftande och med mandelmassefyllning blir bullarna extra saftiga och helt fantastiskt goda. Perfekta till decemberfikat med kaffe eller ett glas mjölk.

Saffransbullar med mandelmassa

Ingredienser

Ingredienser

200 g
Smör
1 g
saffran
5 dl
mjölk
50 g
Jäst för söta degar
2 dl
strösocker
1 tsk
Salt
14 dl
Vetemjöl, 1 dl= 60 g, tillsätt mer eller mindre om det behövs

Fyllning

200 g
Mandelmassa
200 g
Smör
2 tsk
Vaniljsocker

Pensling

1
ägg
pärlsocker

Gör så här

1
1 portion i receptet blir cirka 30 bullar.
2
Deg: Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader, använd gärna termometer.
3
Mortala saffran med lite socker så kommer smakerna fram bättre.
4
Smula jästen i en degbunke och lös upp jästen i lite av smörmjölken, häll i resten.
5
Tillsätt saffran, socker, salt och mjöl. Häll inte i allt mjöl på en gång, vänta och se hur degen blir innan du tillsätter mer, den ska vara lite lös. Spara någon deciliter till utbakningen.
6
Arbeta till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i cirka 30–40 minuter. Se till att det är tillräckligt varmt där degen ska jäsa. Värm annars ugnen lite och ställ in degen där i avstängd ugn.
7
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör och vaniljsocker. Är smöret för hårt kan du riva det på rivjärnet också.
8
Vält ut degen på mjölad bänkskiva. Knåda lätt och dela den sedan i två bitar. Kavla ut till cirka 30x40 centimeter stora plattor. Bred på mandelmassefyllningen och vik degen dubbel från långsidan.
9
Skär i cirka 2 cm breda längder och snurra ihop till snäckor. Eller gör en rulle och skär i bitar.
10
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
11
Sätt ugnen på 250 grader.
12
Vispa upp ägg och pensla bullarna och strö över pärlsocker.
13
Grädda mitt i ugnen cirka 8–10 minuter. Lyft över bullarna till ett ugnsgaller och låt dem svalna där.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Saffranskladdkaka med lingon och grädde

  2. Biscotti – italienska mandelskorpor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Bullar
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!