Somalisk gryta med kikärter och banan

Av Godare

(64)

Vad tycker du?

Somalisk gryta med kikärter och banan

Precis som med mycket mat från Afrika, så finns det influenser från Indien i den här somaliska grytan. Den är lagom stark, väldigt smakrik och perfekt att laga till många.

Receptet från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegofavoriter.”

Lagom stark, väldigt smakrik: Somalisk gryta med kikärter och banan.
Lagom stark, väldigt smakrik: Somalisk gryta med kikärter och banan.

Ingredienser

4 tomater, i bitar
1 röd paprika, i bitar
2 jalapeños, hackad
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 mskriven ingefära
1 mskgult currypulver
1 mskmald spiskummin
1 tskgurkmeja
400 mlKokosmjölk
2 dlnaturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
200 gPotatis, tärnad
200 gmorötter, tärnade
800 gkikärter, på burk
Salt

Till servering

6 portionerkokt basmatiris
2 Bananer, skivade
färsk koriander

Gör så här

1
Mixa ihop tomat, paprika och jalapeños i en blender till en slät sås. Du kan även göra det med hjälp av en stavmixer.
2
Fräs gul lök, vitlök och ingefära i generöst med olivolja tills allt har mjuknat, det tar några minuter.
3
Blanda ner curry, spiskummin och gurkmeja. Låt fräsa med i en minut.
4
Rör ner den mixade såsen, kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter under lock. Det är viktigt att du låter den sjuda i 15 minuter, annars får såsen en lite ”rå” smak av grönsakerna.
5
Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra på i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt.
6
Servera grytan med kokt basmatiris, bananer och färsk koriander.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Somalisk gryta med kikärter och banan