Somalisk gryta med kikärter och banan

Av Godare

Vad tycker du?

Somalisk gryta med kikärter och banan

(64)

Precis som med mycket mat från Afrika, så finns det influenser från Indien i den här somaliska grytan. Den är lagom stark, väldigt smakrik och perfekt att laga till många.

Receptet från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegofavoriter.”

Lagom stark, väldigt smakrik: Somalisk gryta med kikärter och banan

Ingredienser

Ingredienser

4
tomater, i bitar
1
röd paprika, i bitar
2
jalapeños, hackad
2
gula lökar, finhackade
2
vitlöksklyftor, finhackade
2 msk
riven ingefära
1 msk
gult currypulver
1 msk
mald spiskummin
1 tsk
gurkmeja
400 ml
Kokosmjölk
2 dl
naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
200 g
Potatis, tärnad
200 g
morötter, tärnade
800 g
kikärter, på burk
Salt

Till servering

6 portioner
kokt basmatiris
2
Bananer, skivade
färsk koriander

Gör så här

1
Mixa ihop tomat, paprika och jalapeños i en blender till en slät sås. Du kan även göra det med hjälp av en stavmixer.
2
Fräs gul lök, vitlök och ingefära i generöst med olivolja tills allt har mjuknat, det tar några minuter.
3
Blanda ner curry, spiskummin och gurkmeja. Låt fräsa med i en minut.
4
Rör ner den mixade såsen, kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter under lock. Det är viktigt att du låter den sjuda i 15 minuter, annars får såsen en lite ”rå” smak av grönsakerna.
5
Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra på i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt.
6
Servera grytan med kokt basmatiris, bananer och färsk koriander.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Dallasburgare

  2. Jordnötsfudgesås med glass

  3. Vietnamesiska nudlar med tofu

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Gryta
decoration divider

Vegetariskt

Visa alla

Blomkålskroketter

Sötsur grönsakswok

Vegetarisk lasagne med aubergine

Tomatomelett med basilika