Somalisk gryta med kikärter och banan
Precis som med mycket mat från Afrika, så finns det influenser från Indien i den här somaliska grytan. Den är lagom stark, väldigt smakrik och perfekt att laga till många.
Receptet från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegofavoriter.”
Ingredienser
Ingredienser
4
tomater, i bitar
1
röd paprika, i bitar
2
jalapeños, hackad
2
gula lökar, finhackade
2
vitlöksklyftor, finhackade
2 msk
riven ingefära
1 msk
gult currypulver
1 msk
mald spiskummin
1 tsk
gurkmeja
400 ml
Kokosmjölk
2 dl
naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
200 g
Potatis, tärnad
200 g
morötter, tärnade
800 g
kikärter, på burk
Salt
Till servering
6 portioner
kokt basmatiris
2
Bananer, skivade
färsk koriander
Gör så här
1
Mixa ihop tomat, paprika och jalapeños i en blender till en slät sås. Du kan även göra det med hjälp av en stavmixer.
2
Fräs gul lök, vitlök och ingefära i generöst med olivolja tills allt har mjuknat, det tar några minuter.
3
Blanda ner curry, spiskummin och gurkmeja. Låt fräsa med i en minut.
4
Rör ner den mixade såsen, kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter under lock. Det är viktigt att du låter den sjuda i 15 minuter, annars får såsen en lite ”rå” smak av grönsakerna.
5
Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra på i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt.
6
Servera grytan med kokt basmatiris, bananer och färsk koriander.