Vårrullar med äpple

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Vårrullar med äpple

Vårrullar med äppelfyllning är en söt liten historia. Servera med en god vaniljglass eller hemgjord råkräm. Vill du hellre steka eller fritera rullarna går precis lika bra.

Vårrullar fyllda med kaneldoftande äppelkompott
Vårrullar fyllda med kaneldoftande äppelkompott

Ingredienser

6 äpplen, goda och syrliga (medelstora)
2 msksmör
100 gSocker
50 gfarinsocker
1 vaniljstång, fröna
100 gRussin, gärna ljusa och mörka
100 gnötter, grovt hackade (t ex valnötter och pistagenötter)
1 tskKanel
1 mskpotatismjöl
12 vårrulleark, stora och frysta (köpta)
smör, smält (för pensling)
Florsocker
vaniljsås, glass eller grädde till servering

Gör så här

1
Rengör och skär äpplena i små bitar. Stek äpplena i 2 msk smör i en stor stekpanna. Tillsätt socker, farinsocker, vanilj och russin. Låt det puttra i några minuter tills äpplena är mjuka. Stäng av värmen och rör ner nötter, kanel och potatismjöl. Lägg äppelfyllningen i en skål så länge.
2
Låt vårrullarken tina under en fuktig trasa eller liknande så att de inte torkar ut.
3
Sätt ugnen på 215 grader.
4
Lägg ett vårrulleark med ena spetsen mot dig. Bred ut 2-3 matskedar av fyllningen på arket, en bit från kanten. Rulla från dig och över fyllningen, vik in kanterna, pensla den sista spetsen med lite smör och rulla ihop vårrullen hårt. Fortsätt så tills du har förbrukat fyllning och ark. Lyft upp rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla rullarna ordentligt med smält smör och sikta över florsockret. Grädda rullarna i mitten av ugnen tills de är gyllene och krispiga, ca 20 min. Servera varm.
5
Tips! Rullarna kan också stekas. Då kan det vara bra att använda två lager vårrulleskivor på grund av fukten i fyllningen. Oavsett är det en bra idé att ha några extra vårrulleark tillgängligt ifall något går sönder under rullningen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Vårrullar med äpple