Persiljebröd med vitlökssmör
Saftiga hembakade ostbröd med persilja och vitlökssmör passar perfekt till varma grytor eller soppor. Pensla de nygräddade ostknutarna med persiljesmöret och strö över lite flingsalt innan servering.
Ingredienser
3,5 dllättmjölk
0,5 dlOlivolja
50 gJäst
1 tskSalt
1 tskSocker
650 gVetemjöl
150 gRiven ost
1 ägg, ihopvispat till pensling
Topping
50 gsmör, smält
4 mskpersilja, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
Flingsalt
Gör så här
1
Värm mjölken "fingervarm", ca. 37 grader. Smula ner jästen i en bakskål, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Blanda i salt, socker, mjöl och olivolja.
2
Knåda ihop degen ordentligt. Täck bunken med plast och låt degen jäsa till dubbel storlek.
3
Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rund degplatta. Dela varje platta i sex tårtbitar. Lägg en liten näve ost på den bredaste delen av varje bit och rulla ihop dem mot spetsen. Rulla ihop dem väl och gör en enkel knut.
4
Låt knutarna jäsa i ca. 20 minuter innan du penslar dem med ägg och gräddar i mitten av ugnen i 210 grader i ca. 15 minuter.
5
Smält smöret till persiljesmöret i en liten kastrull och blanda det med hackad persilja och vitlök. Pensla de nygräddade ostknutarna med persiljesmöret och strö över lite flingsalt.