Scampispett med citrongräs och fräsch chilidipp

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Scampispett med citrongräs och fräsch chilidipp

Grillade scampispett är en fräsch och läcker liten rätt. Serveras till exempel med en frisk gurksallad med finskuren lök, lite mynta och färsk koriander.
När du köper scampi, tigerräkor/jätteräkor, se till att dessa kommer från en godkänd och certifierad fiskodling och är miljömärkta.

Grillade scampispett med chilidipp
Grillade scampispett med chilidipp

Ingredienser

5 citrongräs
500 gräkor, stora och råa
1 vitlöksklyfta
2 mskChilisås, stark (eller sambal oelek)
1 mskSojasås, helst ljus
sesamolja, några droppar
Olja, till pensling

Fräsch chilidipp

1 röd chili, rensad från frön och hackad
1 mskingefära, färsk och riven
2 vitlöksklyftor, hackade
2 mskSocker, gärna ljusbrunt
3 mskfisksås
1 Lime, saften
2 mskVatten
2 mskKoriander, färsk och hackad

Gör så här

  1. Börja med dippen. Krossa chili, ingefära och vitlök till fint mos i en mortel. Blanda i socker, fisksås, limesaft, vatten och koriander. Alternativt kan du köra ihop alla ingredienser snabbt med en stavmixer.
  2. Dela citrongräset på längden och låt citrongräset ligga i kallt vatten medan du gör färsen.
  3. Dela räkorna i mindre bitar och finhacka vitlöken. Lägg räkor, vitlök, chilisås, sojasås och sesamolja i en snabbmixer. Kör ihop allt snabbt till en något grov färs.
  4. Torka av citrongräset på hushållspapper. Ta lite färs i handen (fukta handen med lite vatten först), forma den lätt till en avlång bulle/korv och kläm fast färsen runt citrongräset. Försök att få ungefär lika mycket färs på varje citrongräs. Pensla spetten med lite olja och grilla på hög värme i 6-7 minuter, vänd dem ofta så att spetten blir jämnt grillade.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Scampispett med citrongräs och fräsch chilidipp