Hembakat hamburgerbröd på surdeg

Av Godare

(2)

Vad tycker du?

Hembakat hamburgerbröd på surdeg

Hamburgerbrödet bör inte bara vara en förpackning att stoppa burgaren emellan. Med det här receptet får du riktigt lyxiga, goda och fluffiga hamburgerbröd gjorda på surdeg.

Bästa brödet till hamburgaren.

Ingredienser

5 dlmjölk
100 gVetesurdeg
25 gJäst
12 dlVetemjöl
12 gHavssalt, ca 2 tsk
50 gSmör
Eventuellt ett uppvispat ägg och sesamfrön som garnering

Gör så här

1
Mät upp mjölk (den behöver inte värmas) och surdeg i en bunke, gärna en degbunke som används till hushållsmaskin. Smula i jästen och tillsätt mjöl och salt. Hacka upp smöret i bitar och lägg i bunken.
2
Kör degen i en hushållsmaskin (typ assistent) i 10 minuter, eller knåda degen för hand minst dubbla tiden. Degen ska bli lite seg och smidig och hålla ihop ordentligt. Tillsätt ytterligare lite mjöl om det behövs.
3
När degen är färdigknådad, låt den jäsa i cirka 35–40 minuter i bunken.
4
Ta upp degen och dela den i önskat antal bitar, beroende på hur stora hamburgerbröd du vill ha. 16 bitar ger stora hamburgerbröd, 20 bitar lite mindre. Mjöla händerna och forma varje bit till en platt (cirka centimeter tjock), rund kaka.
5
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk tills de har blivit dubbelt så tjocka, på höjden alltså. Det tar cirka 1 ½–2 timmar beroende på kraften i surdegen.
6
Om du vill ha bröd med sesamfrön, pensla de färdigjästa bröden med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Ställ in plåtarna i ugnen, 225 grader, eller 200 grader i varmluftsugn, och grädda i cirka 7–8 minuter, tills bröden är gyllene och vackra. Ta ut och låt svalna på galler under hand-duk.
7
Bröden är färdiga att användas så fort de har svalnat något, men det går också utmärkt att frysa dem. Lägg dem i plastpåsar när de fortfarande är lite ljumma, knyt ihop påsen och lägg i frysen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (134)

    Fixa den ultimata hamburgaren

  2. (21)

    Toppa burgaren med coleslaw

  3. (1)

    Chorizomajonnäs och tryffelmajonnäs

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bröd

Bröd

Visa alla
(1)

Focacciapizza med mozzarella och tomat

(1)

Enkelt vitlöksbröd med ost

(1)

Persiljebröd med vitlökssmör

(1)

Grillat bröd med skordalia