Bibimbap på svenska
Havreris, picklad lök och gurka och stekt svamp är grunden i den här försvenskade bibimbapen.
– Att mixa svenska råvaror och andra matkulturer är det roligaste och godaste som finns. Här bygger smakerna på en klassisk koreansk chilipasta, gochujang, säger Paul Svensson.
Recept ur boken ”Middagskompassen” av matbloggaren Zeina Mourtada och kocken Paul Svensson.
Ingredienser
Havreris
2 dl
havreris
2 msk
Äppelcidervinäger
0.5 msk
strösocker
0.5 tsk
Salt
Olja, att steka i
2
ägg
Groddar
100 g
mungbönsgroddar
0.5 dl
srirachasås, stark chilisås
japansk soja, efter smak
Picklad lök och gurka
1
rödlök
1 msk
färsk ingefära, tärnad
1 dl
Ättiksprit, 12 %
1 dl
strösocker
3 dl
Vatten
0.5
gurka
Svamp och pak choi
250 g
ostronskivling
5 dl
umamibuljong
Rapsolja, kallpressad, att steka i
2 msk
gochujang, eller efter smak
200 g
pak choi, cirka
färsk koriander, att toppa med
Gör så här
1
Koka havreriset enligt anvisningarna på förpackningen, men något kortare så att det fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och rör ner vinäger, socker och salt. Ställ åt sidan så länge.
2
Blanda groddar och srirachasås. Smaka av med soja.
3
Skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål. Lägg ingefäran i en liten kastrull tillsammans med ättiksprit, socker och vatten. Koka upp och häll sedan hälften av lagen över löken. Låt andra hälften svalna. Skiva gurkan tunt, lägg i en skål och häll den avsvalnade lagen över.
4
Riv svampen i långa längder och lägg i en stekpanna. Tillsätt buljongen och låt koka tills all buljong har kokat bort. Tillsätt rapsolja och stek svampen gyllenbrun. Avsluta med att röra ner gochujang.
5
Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs pak choi-bladen i någon minut.
6
Hetta upp lite olja i en vid stekpanna och värm upp riset. Tillsätt äggen och rör om till krämig konsistens.
7
Bottna fyra skålar med riset och fördela groddar, svamp, picklat och pak choi mellan skålarna. Toppa med koriander och servera.