Gratinerad gnoochi med broccoli och gorgonzola
Gnoochi har historiska anor, berättar Paolo Roberto:
– Libertinen och förförarnas förförare, Casanova, lyckades den 1 november 1756 fly från det fruktade fängelset i Doge – palatset, ut på Ponte dei sospiri (Suckarnas bro) och ut i friheten. Ett avgörande moment i flykten sägs vara att han mutade en vakt med en tallrik gnocchi. Jag vill gärna tro att det var detta recept som användes, eftersom det är både venetianskt och korrumperande gott.
Ingredienser
- 250 gBroccoli, fryst och tinad eller färsk
- 4 mskOlivolja
- 1 Schalottenlök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- Salt och svartpeppar
- 1 kgpotatisgnocchi
- 2 mskvalnötter, rostade och hackade
- 2 dlparmesan, nyriven
- 1 dlpersilja, hackad
Gorgonzolasås
- 200 gGorgonzolaost
- 20 gSmör
- 2 mskidealmjöl
- 4 dlMjölk, standard 3%
- 1,5 tskMynta, torkad
- 2 Citroner, rivet skal
- Salt och svartpeppar
- 1 Äggula