Thaikyckling

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Thaikyckling

Bjud på en färgstark kycklingwok med smak av soliga Thailand. Den goda thaibasilikan doftar underbart aromatiskt och har en mild anismak som ger ytterligare en dimension till rätten.

Thaikyckling
Thaikyckling

Ingredienser

600 gKycklingfilé
6 vitlöksklyftor
5 röda chilifrukter, små
1 mskSojasås, ljus
1 mskSojasås, mörk
2 mskOstronsås
1 mskSocker
thaibasilika, eller vanlig basilika
4 ägg
Olja, till stekning
ris, till servering

Gör så här

1
Skär kycklingen i lagom stora bitar eller strimlor. Dela chilin på längden och skrapa bort fröna om så önskas. Hacka vitlöken och chilin grovt och krossa det väl i en mortel.
2
Blanda samman sojasås, ostronsås och socker.
3
Hetta upp en stekpanna eller wok.
4
Tillsätt 2 msk olja och stek chilipurén i 30-60 sekunder på medelhög värme under omrörning. Lägg i kycklingen och fortsätt koka under omrörning tills kycklingen är genomstekt, ca 3-4 minuter.
5
Tillsätt en liten skvätt vatten i pannan om det blir  lite torrt.
6
Sänk temperaturen och rör ner såsen. Rör till sist i rikligt med thaibasilika.
7
Servera rätten direkt, toppad med stekt ägg och ris vid sidan av.
8
Tips: Chili är en av huvudingredienserna i denna rätt, och mängden kan varieras efter dina egna preferenser. Tänk på att om du tar bort fröna så tar du också bort en del av hettan. Den andra viktiga ingrediensen är thailändsk basilika. Den doftar underbart aromatiskt och har en mild anismak som ger ytterligare en dimension till rätten. Får du inte tag i den kan vanlig europeisk basilika användas som ersättning, gärna tillsammans med några myntablad. Smaken blir såklart inte densamma, men god blir den ändå.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Thaikyckling