Grekiska köttbullar med marinerad rödlök
De här grillade köttbullarna tar dig raka vägen Grekland! Gjorda av lammfärs med värmande kryddor och serverade i goda bröd med marinerad rödlök och rödbetstzatziki. Otroligt gott!
Ingredienser
600 glammfärs, eller nötfärs
1 tskSalt
3 vitlöksklyftor
1,5 tskspiskummin
1 tskmald koriander
0,5 tskKanel
0,5 tsksvartpeppar, mald
0,5 tskchilipulver
2 mskpersilja, finhackad
2 mskmynta, färsk, hackad
2 mskolja, till pensling
Marinerad rödlök
1 rödlök, stor
2 mskrödvinsvinäger, ev. sherry eller granatäpple
1 msksocker
0,5 tskSalt
Gör så här
1
Knåda ihop alla ingredienser väl. Blöt händerna med vatten och forma färsen till 12 avlånga köttbullar.
2
Pensla köttbullarna med lite olja och grilla dem på medelhög till hög värme i ca. 10-12 minuter, eller tills färsen är genomstekt. Vänd köttbullarna då och då så att de blir jämnt grillade.
3
Gör marinerad rödlök: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Blanda lök, vinäger, socker och salt. Låt löken marinera i en halvtimme, eller i minst fem minuter.
4
Servera de grillade grekiska köttbullarna med till exempel "pannbröd", grekisk yoghurt smaksatt med rivet citronskal och marinerad rödlök.