Mac and cheese med fyra ostar

Av Lise Finckenhagen

(5)

Vad tycker du?

Mac and cheese med fyra ostar

Bjud familj och vänner på en klassisk Mac and cheese med salt och knaprigt bacon och en ostsås på parmesanost, mozarella, ädelost och taleggio. Det här är comfort food när den är som bäst!

Mac n’ cheese med bacon och en ostsås på parmesanost, mozarella, ädelost och taleggio.
Mac n’ cheese med bacon och en ostsås på parmesanost, mozarella, ädelost och taleggio.

Ingredienser

400 gmakaroner
200 gBacon
1 vitlöksklyfta, finhackad
Persilja , eller basilika
Riven ost, till topping
1 dlbrödsmulor
Olivolja

Ostsås

2 msksmör
2 mskVetemjöl
3 dlmjölk
2 dlgrädde
50 gmozzarella, riven
50 gÄdelost
50 gparmesan, riven
50 gTaleggio, eller annan mjukost
malen peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Koka makaronerna "al dente".
  2. Skär baconet i små bitar och stek det gyllene och knaprigt. Tillsätt vitlök mot slutet av tillagningstiden.
  3. Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Rör ner mjölet, låt det fräsa några minuter på medelvärme under konstant omrörning.
  4. Vispa i mjölk och grädde och låt koka upp under konstant vispning för att undvika klumpar i såsen och för att förhindra att den fastnar i botten. Låt såsen sjuda i två minuter under konstant omrörning.
  5. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaksätt såsen med malen peppar och en nypa salt om det behövs.
  6. Blanda ihop kokta makaroner, stekt bacon, ostsås och lite hackade örter. Häll blandningen i en lämplig ugnsfast form. Strö över extra ost, brödsmulor och allra sist några droppar olivolja.
  7. Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera tills ytan är gyllene och spröd, ca. 20 minuter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Mac and cheese med fyra ostar