Falafel-ish på nolltid
”Ja, ni känner kanske igen känslan när man får ett akut sug efter falafel och vill ha det NU! Då kan man göra fuskfalafel och hoppa över alla moment med blötläggning av kikärter, malning, fritering och så vidare. Servera med goda tillbehör och njut!”
Recepten är hämtade ur Zeinas Mourtadas bok ”Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen”.
Ingredienser
Tomatsås
- 0,5 Lök, gul
- 400 gkrossade tomater
- 1 mskSambal oelek, eller chilipulver (kan ersättas med paprikapulver för en mildare sås)
- 0,5 tskSalt
- 1 tskströsocker
- Olja, till stekning
Kikärter
- 800 gkikärter
- Rapsolja, till stekning
- 1 tskSpiskummin
- 1 tskCayennepeppar, eller paprikapulver
- 0,5 tsksju kryddor
- 2 krmKoriander
- 1 tskSalt
- 2 krmSvartpeppar
vitlökssås
- 0,5 dlmajonnäs
- 1,5 dlturkisk yoghurt, 10 procent
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 krmSvartpeppar
- 0,5 tskSocker
- 0,5 tskSalt
- vatten, eventuellt