Falafel-ish på nolltid
”Ja, ni känner kanske igen känslan när man får ett akut sug efter falafel och vill ha det NU! Då kan man göra fuskfalafel och hoppa över alla moment med blötläggning av kikärter, malning, fritering och så vidare. Servera med goda tillbehör och njut!”
Recepten är hämtade ur Zeinas Mourtadas bok ”Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen” (Bonnier fakta).
Ingredienser
Tomatsås
0.5
Lök, gul
400 g
krossade tomater
1 msk
Sambal oelek, eller chilipulver (kan ersättas med paprikapulver för en mildare sås)
0.5 tsk
Salt
1 tsk
strösocker
Olja, till stekning
Kikärter
800 g
kikärter
Rapsolja, till stekning
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Cayennepeppar, eller paprikapulver
0.5 tsk
sju kryddor
2 krm
Koriander
1 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
vitlökssås
0.5 dl
majonnäs
1.5 dl
turkisk yoghurt, 10 procent
1
vitlöksklyfta, pressad
2 krm
Svartpeppar
0.5 tsk
Socker
0.5 tsk
Salt
vatten, eventuellt
Gör så här
1
Tomatsås: Finhacka löken och stek den i olja tills den mjuknar och får lite färg. Häll i övriga ingredienser och låt puttra med locket på glänt i cirka 15 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer. Mixa såsen slät och låt den puttra i ytterligare 2–3 minuter. Kan serveras kall eller varm.
2
Skölj kikärterna i en sil och låt dem rinna av.
3
Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt kik ärterna tillsammans med resten av ingredienserna. Stek på medelhög värme under omrörning i cirka 5 minuter. Servera med önskade tillbehör.
4
Vitlökssås: Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå i kylen ett tag före servering. Om du vill ha en rinnigare sås späder du bara ut den med lite vatten. För en starkare vitlökssmak tillsätter du mer vitlök.