Fluffiga belgiska våfflor med vanilj
Bjud på Mästerkock-vinnaren Catarina Königs belgiska vaniljvåfflor till dessert eller lyxig helgfrukost. Servera nygräddade med lättvispad grädde, bär och ringla över härlig lönnsirap.
Ingredienser
2 ägg, separerade (vitor och gulor i olika skålar)
0,75 dlSocker
180 gsmör, smält
3 dlmjölk, alternativt havremjölk
3,5 dlvetemjöl special
0,5 mskBakpulver
1 tskVaniljsocker
smör, att pensla järnet med
Tillbehör
bär, till exempel hallon och blåbär
lättvispad grädde
lönnsirap
Gör så här
1
Sätt igång våffeljärnet.
2
Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken.
3
Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
4
Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, likt en toppig maräng.
5
Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke. Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.
6
Rör försiktigt i mjölblandningen så du får en slät smet.
7
Vänd slutligen ner den hårt vispade äggvitan försiktigt med en slickepott.
8
Smöra järnet och mät i lagom med smet. Låt grädda 2-3 min tills gyllene. Håll koll på värmen.
9
Servera dom nygräddade belgiska våfflorna med lättvispad grädde, bär & ringla över lite härlig lönnsirap!