Fiskgratäng med mandeltäcke
Fiskgratäng med mandeltäcke – knaprig mandel ger härligt tuggmotstånd i den här goda fiskgratängen där vi tagit en genväg med pulvermos. En vardagsklassiker som många kommer ihåg från 1970-talet.
Ingredienser
Ingredienser
600 g
Sej
0.5
citron
2 msk
Olivolja
4 portioner
pulvermos, eller hemgjort potatismos
4 msk
Smör
2 dl
Riven ost, vanlig hårdost
3 msk
Dill, hackad
3 msk
gräslök, hackad
1 dl
riven parmesanost
100 g
flagad mandel
4 msk
Ströbröd
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Häll olivoljan i en stor ugnssäker form eller liten långpanna som med råge rymmer den frysta fisken. Lägg i fisken, pressa över citron, salta och peppra. Täck med folie.
3
Ställ in i ugnen så fort som möjligt (den behöver inte ha nått 200 grader) så att fisken börjar tina.
4
Hacka dillen och gräslöken.
5
Riv ostarna.
6
Gör potatismoset enligt instruktionerna på paketet eller gör ett på kokt potatis.
7
Blanda ner dill, gräslök, ost (den vanliga – inte parmesanen) och 2 msk av smöret i moset och rör om ordentligt så att smöret smälter. Smaka av med salt och peppar.
8
Ta ut fisken ur ugnen och av med folietaket. Klicka ut moset runt om fisken à la färdigköpt gratäng.
9
Blanda riven parmesan, flagad mandel, ströbröd och sista 2 msk smör. Smula ut blandningen över fisken.
10
Baka i ugnen – utan folie – tills fisken är genomvarm (55 grader i mitten) och täcket fått fin färg. För ljust – höj temperaturen. För mörkt – på med folietaket igen. Totaltiden ligger runt 40 minuter.
11
Servera med en sallad.