Fiskgratäng med mandeltäcke

Av Godare

Vad tycker du?

Fiskgratäng med mandeltäcke

(17)

Fiskgratäng med mandeltäcke – knaprig mandel ger härligt tuggmotstånd i den här goda fiskgratängen där vi tagit en genväg med pulvermos. En vardagsklassiker som många kommer ihåg från 1970-talet.

Fiskgratäng med mandeltäcke

Ingredienser

Ingredienser

600 g
Sej
0.5
citron
2 msk
Olivolja
4 portioner
pulvermos, eller hemgjort potatismos
4 msk
Smör
2 dl
Riven ost, vanlig hårdost
3 msk
Dill, hackad
3 msk
gräslök, hackad
1 dl
riven parmesanost
100 g
flagad mandel
4 msk
Ströbröd
Salt och svartpeppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Häll olivoljan i en stor ugnssäker form eller liten långpanna som med råge rymmer den frysta fisken. Lägg i fisken, pressa över citron, salta och peppra. Täck med folie.
3
Ställ in i ugnen så fort som möjligt (den behöver inte ha nått 200 grader) så att fisken börjar tina.
4
Hacka dillen och gräslöken.
5
Riv ostarna.
6
Gör potatismoset enligt instruktionerna på paketet eller gör ett på kokt potatis.
7
Blanda ner dill, gräslök, ost (den vanliga – inte parmesanen) och 2 msk av smöret i moset och rör om ordentligt så att smöret smälter. Smaka av med salt och peppar.
8
Ta ut fisken ur ugnen och av med folietaket. Klicka ut moset runt om fisken à la färdigköpt gratäng.
9
Blanda riven parmesan, flagad mandel, ströbröd och sista 2 msk smör. Smula ut blandningen över fisken.
10
Baka i ugnen – utan folie – tills fisken är genomvarm (55 grader i mitten) och täcket fått fin färg. För ljust – höj temperaturen. För mörkt – på med folietaket igen. Totaltiden ligger runt 40 minuter.
11
Servera med en sallad.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås

  2. Kycklinggratäng med potatis

  3. Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gratänger
    3. Fisk
decoration divider

Gratänger

Visa alla

Gräddgratinerad mandelpotatis

Fiskgratäng med bacon

Fyllda pastarullar

Moussaka