Texas chili med pebre och guacamole

Av Godare

Vad tycker du?

Texas chili med pebre och guacamole

(2)

Texas chili direkt på grillen.

– Chili är en ikonisk rätt som folk till och med tävlar i att laga. Men det behöver verkligen inte vara svårt. Tricket är att ge den tid, var inte rädd för att långkoka vego. Och använd mycket chili , tipsar matkreatören Gustav Johansson.

Ingredienser

Ingredienser

3 paket
naturellt texturerat vegokött, à ca 300 g
2
gula lökar
4
vitlöksklyftor
2
röda chilifrukter
1
chipotlechilifrukter, i abodosås eller vanliga torkade (tillsätt mer efter smak)
3 msk
Tomatpuré
1 msk
rökt paprikapulver
1 msk
mald spiskummin
1 msk
torkad oregano
3
lagerblad
1 tsk
Chilipulver, eller mer efter smak
1 dl
bbq-sås, på flaska
50 cl
god och mustig öl, exempelvis IPA eller stout
1 msk
kinesisk soja
1.5 msk
grönsaksfond, mörk
0.5 tsk
Salt
3 msk
Socker
1 knippe
bladpersilja
0.5
limefrukt, saften
Olja, till stekning

Till servering

1 sats
pebre, se recept nedan
1 sats
guacamole, se recept nedan
2 dl
växtbaserad yoghurt, eller fraiche
3 dl
Majs
Bröd, och/eller ris
Laga en mustig texas chili på grillen och servera med guacamole och pebre. Servera gärna i en bowl.

Gör så här

1
Tina vegoköttet om det är fryst. Skala och skiva lök, vitlök och chilifrukter. Du behöver inte blötlägga torkade chipotlechilifrukter, men du kan kärna ur dem om du inte vill ha en för stark gryta.
2
Bryn gul lök i rikligt med rapsolja i en stor gryta på medelvärme tills den börjar få färg. Tillsätt vitlök, chili- frukter, tomatpuré samt alla torra kryddor och fräs i någon minut till. Tillsätt eventuellt någon matsked vatten eller öl så kryddorna inte torrsteks om du inte vill ha i så mycket olja.
3
Tillsätt vegokött, BBQ-sås, öl, soja, fond, salt och socker och rör om. Låt koka på svag värme i ca 60 minuter.
4
Smaka av grytan med salt och eventuellt mer kryddor, chilipulver och socker. Låt koka 10 minuter till. Rör ner bladpersilja och avsluta med att pressa i lime. Servera med guacamole, pebre, yoghurt, majs och ett gott bröd eller kokt ris.
5
Pebre: Skölj tomaterna och skala löken. Finhacka tomater, lök och koriander och blanda ihop i en skål. Krydda med sambal oelek, samt salt och peppar efter smak. Rör ner olivoljan lite i taget, det krävs ganska mycket olja så att konsistensen blir krämig. Låt stå i kylskåp i cirka 30 minuter före servering. Vilotiden i kylskåpet är viktig då den rundar av smakerna och gör pebren mjukare i konsistensen. Servera kall.
6
Guacamole: Skala löken och finhacka den, koriander och jalapeño. Lägg i varsin skål. Skölj och finhacka tomaterna, cirka 7 x 7 mm, och lägg dem i en separat skål. Mortla ungefär hälften av koriandern med 2⁄3 av löken och 2⁄3 av jalapeñon tills löken och jalapeñon släpper vätska och blandas till en pasta med koriandern. Om du inte har en mortel kan du lägga allt på en skärbräda och finhacka och mosa allt tills du får en pasta. Dela avokadorna på hälften och kärna ur dem. Skär 3 x 4 skåror i köttet och gröp ner i morteln. Lägg i resten av koriandern, löken, jalapeñon och tomaterna i morteln. Salta. Rör om med ett par skedar och hacka sönder avokadon till önskad grovhet. Smaka av med eventuellt mer salt, jalapeño och koriander.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fiskfärsburgare med rödlök och guacamole

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Veganska recept
    3. Gryta
    4. Amerikansk mat
decoration divider

Veganska recept

Visa alla

Röd linscurry med kokos

Exotisk passionsglass

Spännande nyheter på veganhyllan

Majs i kokosmjölk från Tanzania