Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

Av Godare

Vad tycker du?

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

(1)

”Ägg och bacon är en klassisk kombination och det är väldigt skönt att slippa ge upp den bara för att man vill försöka äta lite bättre här i livet”, säger matbloggaren Gustav Johansson och tipsar om en smarrig vegansk brunch.

Ingredienser

”Äggröra”

200 g
Naturell tofu, fast
1 dl
havregrädde
1
Gul lök, liten
1
vitlöksklyfta
0.5 tsk
Salt
1 krm
gurkmeja
1 msk
Näringsjäst
1 krm
svart salt, kala namak, kan uteslutas
svartpeppar
Rapsolja, till stekning
kruspersilja , till servering
tabasco, ev. till servering

Fejkon – veganskt bacon

230 g
tofu, rökt
2 msk
ljus soja
1 tsk
Liquid smoke
1 tsk
agavesirap
2 msk
Rapsolja

Raggmunkar

800 g
fast potatis
2.5 dl
Vetemjöl
4 dl
Havredryck
5 msk
kikärtsspad
1 tsk
Salt
vegansmör, rikligt för att steka i

Till servering

rårörda lingon, eller andra valfria bär

Tomatsallad med kikärtor

5
tomater
1
rödlök
2
vitlöksklyftor
210 g
kikärtor, avrunnen vikt
1 msk
balsamvinäger
2 msk
olivolja
Salt och peppar

Stuvad grönkål med vitlök

4
vitlöksklyftor
200 g
Grönkål
2.5 dl
havregrädde
1 msk
Sojasås
1 msk
grönsaksfond
Salt och svartpeppar
Olivolja, till stekning
Vegansk brunch. ”Lite ambitiösare lördagsförmiddagar. En snabb lunch efter gymmet eller varför inte bara för att det är löjligt gott?

Gör så här

1
”Äggröra”: Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i rapsolja. Smula sönder tofun med händerna och stek med i några minuter så den blir varm men inte får färg.
2
Tillsätt kryddorna och grädden och koka i 3-4 minuter så allt tjocknar och smakerna går ihop.
3
Tillsätt lite mer grädde om det kokar för torrt och smaka sedan av med salt, peppar och ev. kala namak och näringsjäst.
4
Ringla över lite mer svartpeppar, kruspersilja och kanske lite tabasco precis innan servering
5
Fejkon: Skär tofun i skivor.
6
Häll hela påsens innehåll i en stekpanna och knaperstek tills all marinad har absorberats av tofun och tofun blivit knaprig, men inte bränts.
7
Servera med valfria brunchtillbehör. Förslagsvis ett gott bröd med hummus eller vegosmör, vita bönor i tomatsås, pannkakor, apelsinjuice, kanske en stekt korv eller två och en god kopp kaffe.
8
Raggmunkar: Blanda ihop mjöl, havredryck, salt och kikärtsspad i en bunke och låt dra en stund
9
Skala under tiden potatisen och riv den sedan direkt ner i bunken med pannkakssmet på den grova sidan av rivjärnet
10
Värm upp en stekpanna med rikligt med vegansmör till medelvärme.
11
Stjälp upp ca ½-1 dl smet per raggmunk beroende på önskad storlek och stek på hög värme i pannan tills de blivit genomstekta och gyllenbruna på undersidan. Platta till potatisrivet med stekspaden så det inte hamnar i en klump mitt i raggmunken.
12
Låt svalna något innan du serverar dem så sätter sig konsistensen bättre.
13
Tomatsallad med kikärtor: Skölj och hacka tomaterna. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Häll av spadet från kikärtorna och spara det till raggmunkarna.
14
Blanda alla ingredienser i en salladsskål och smaka av med salt, peppar och vinäger.
15
Stuvad grönkål med vitlök: Skala och skiva vitlöken. Fräs vitlök och nymald svartpeppar på låg värme i rikligt med olivolja tills löken precis börjar få färg.
16
Skölj och grovhacka undertiden grönkålen, både blad och stammar.
17
Vänd ner grönkålen i stekpannan med vitlöken och rör om. Stek tills grönkåen minskat rejält i storlek och blivit mjukare.
18
Slå i havregrädde, soja och grönsaksfond och koka tills det blir krämigt.
19
Smaka av med salt och peppar.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg
  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Matsmarta onsdag
decoration divider

Matsmarta onsdag

Visa alla

Melonkulor med wasabi och sesam

Avokado- och valnötssallad med ljummen ädelostsås

Mumsig och mättande wrap med bönor

Ljuvlig lättlagad linssoppa