Hemla - en slät semla

Av Godare

Vad tycker du?

Hemla - en slät semla

(1)

En hemla ser ut som en vanlig slät bulle men döljer den smarriga semla-fyllningen inuti. Konditorerna Peter Nordin och Per Bäckström på Wienercaféet i Stockholm uppfann hemlan 2015. Med det här receptet kan du göra din alldeles egna hemla.

Hemla – en slät bulle med smak av kardemumma

Ingredienser

Ingredienser

50 g
Jäst
2.5 dl
mjölk
650 g
Vetemjöl
2
ägg
1 dl
Socker
1 msk
Bakpulver
2 msk
Kardemummakärnor, hela
1 tsk
Salt
200 g
Smör
1
ägg, för pensling av semmelbullarna
vispgrädde
Mandelmassa
Vaniljkräm
florsocker

Gör så här

1
Portionerna motsvarar hur många semlor receptet ger. Tillagningstiden räknar inte med 2 h och 20 minuter i jäsningen som degen kräver. Börja med att krossa kardemummakärnorna i en mortel.
2
Finfördela och lös upp jästen i kall mjölk.
3
Blanda med allt utom smöret i jästvätskan.
4
Knåda degen i en matberedare i 10 min.
5
Lägg i smöret.
6
Knåda degen ytterligare 20 min.
7
Låt degen stå under en handduk i 20 minuter.
8
Dela degen i 12 lika stora delar (väg gärna degen för att få dem precis lika stora).
9
Rulla runda bullar av degen.
10
Låt bullarna jäsa i två timmar under en bakhandduk.
11
Pensla semlorna med ett uppvispat ägg.
12
Grädda semmelbullarna i 12-15 min 200°C mitt i ugnen och låt svalna.
13
Gör en lös blandning av vispad grädde, mandelmassa och vaniljkräm.
14
Skär ett snitt på sidan av bullarna och spritsa in fyllningen.
15
Pudra florsocker över bullarna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Så gör du goda lyxsemlan

  2. Bjud på hemgjord originalsemla

  3. Pizzasemlor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Semlor
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!