Andréa Brändström

Av Andréa Brändström

Napoleonbakelse – så bakar du den

Av Andréa Brändström

(1)

Vad tycker du?

Napoleonbakelse – så bakar du den

Bjud på klassiska napoleonbakelser för extra lyxigt fika. I programmet Festligare Fika visar Andréa Brändström och Fredrika Hartzell hur du lyckas.

Ingredienser

Blixtsmördeg

400 gVetemjöl
400 gSmör , kallt, i bitar
1 tskSalt
150 gVatten
32 gÄggula, 1 äggula = cirka 16 g
1,5 tskcitronsaft

Vaniljkräm

2 vaniljstänger
500 gmjölk
120 gÄggula, 1 äggula = cirka 16 g
1,5 dlströsocker
40 gmajsstärkelse
50 gSmör , rumstempererat

Till montering

1 lgrädde
1 nypabakpulver
2 dlHallonsylt
2 dlÄppelmos
300 gflorsocker
0,5 dlVatten
Andréa Brändström och Fredrika Hartzell med sina fina bakelser.
Andréa Brändström och Fredrika Hartzell med sina fina bakelser.

Gör så här

  1. Blixtsmördeg: Blanda ihop mjöl, smör och salt tills det börjar gå ihop. Tillsätt sedan vatten, äggula och citronjuice och arbeta ihop tills degen precis går ihop. Plasta in och låt vila i kyl eller frys i 15 minuter.
  2. Kavla ut till en rektangel, ca 30x40 cm och vik ett treslag. Vrid på degen och kavla ut på nytt och vik ett treslag igen. Plasta in och låt vila i kyl/frys ytterligare 15 minuter. Gör samma procedur igen och låt vila kallt i minst 15 minuter.
  3. Dela degen i två delar och kavla ut varje deghalva till ca 3 mm tjock. Skär till jämna kanter utefter bakplåtspappret. Nagga hela degen ordentligt, även kanterna, låt vila kallt i 15 minuter och grädda sedan i 225 grader, ca 10-15 minuter, tills den blir gyllenbrun. Använd hela degen, annars går det bra att skära degen i plattor och frysa in med bakplåtspapper emellan om det blir några över.
  4. Vaniljkräm: Dela och skrapa ur vaniljstängerna. Koka upp mjölk, en tredjedel av sockret och vaniljstängerna, dra av från plattan och låt stå och dra i 5-10 minuter, ta ur vaniljstängerna.
  5. Vispa ihop äggulor, resterande socker och majsstärkelse så det blir fluffigt.
  6. Blanda ned i den varma mjölkblandningen och sjud tills krämen tjocknar. Ta av från plattan och tillsätt smöret. Sila krämen och plasta in, ställ i kyl för att svalna och sätta sig, kan förberedas dagen innan.
  7. Montering: Dela smördegen i tre lika stora delar.
  8. Vispa grädden fluffigt, ha i en nypa bakpulver för att stabilisera grädden.
  9. Bred äppelmos på ena botten och spritsa på vaniljkrämen. Lägg på botten nummer två och spritsa ett lagom lager av grädde. Vänd på den sista botten, bred på hallonsylt och glasyr gjord på florsocker och vatten. Avsluta med att lägga den glaserade botten på grädden, skär försiktigt upp i lagom stora bakelser och servera.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Napoleonbakelse – så bakar du den