Brownie med hallonmousse, chokladfluff och maränger
- Godare
Publisert:
Älskade, goda, lyxiga brownies!
I det här avsnittet av ”Festligare Fika” med Andréa Brändström visar hon en tunnare variant av brownies med chokladfluff, hallonmousse och randiga maränger.
Brownie med hallonmousse, chokladfluff och maränger
Browniebotten
Ingredienser:
- 120 g smör
- 120 g mörk choklad
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl ljust muscovadosocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 krm salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Täck en fyrkantig form ca 20-24 cm med bakplåtspapper (eller använd gjutbalkar).
- Hacka chokladen och smält tillsammans med smöret över vattenbad. Rör i allt socker och blanda i ett ägg i taget. Sikta ner mjöl, kakao och salt och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 20 minuter.
- Känn med sticka så att brownien är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt svalna.
Chokladfluff
- 75 g choklad
- 150 g grädde
Gör så här:
- Hacka chokladen och lägg i en bunke.
- Koka upp grädden till första bubblan och häll över chokladen.
- Mixa slätt med stavmixer, täck blandningen med plastfolie direkt på och ställ i kyl i minst fem timmar, gärna över natt.
- Vispa upp med ballongvisp till ett härligt fluff. Fyll fluffet i en spritspåse med valfri tyll.
Hallonmousse
- 250 g hallon, frysta tinade
- 1 dl gelésocker
- 2 dl grädde
Gör så här:
- Koka upp hallonen och sila dem så du får en slät puré.
- Blanda purén med gelesockret och koka upp, låt koka ungefär en minut.
- Häll över i en bunke och ställ in kylen för att svalna.
- Vispa upp grädden försiktigt och börja med en liten klick i hallonblandningen. Vispa ihop till en jämn smet och tillsätt sedan resten av grädden och vänd försiktigt ned den.
- Lägg över moussen i en spritspåse med rund tyll och lägg in i kylen.
Maränger
- 4 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- pastafärg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Blanda äggvitor och socker i en rostfri bunke över vattenbad. Värm upp marängen till 65 grader, rör om då och då.
- Vispa den varma marängblandningen i hushållsassistent eller med elvisp tills den svalnat till rumstemperatur och är blank och fast. Tillsätt pastafärg för färgade maränger.
- Spritsa ut maränger till på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 40-60 minuter.
- Skär brownien i lagom stora bitar och spritsa mousse och fluff på. Dekorera med maränger och färska hallon.
Se hela programserien ”Festliga fika” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
Läs vidare
Godare är reporter och redaktör på Godare.
Mer på Godare
Unika sommarkrogar i Stockholm
Äppelkaka med smuldegstopp
Så minskar du matsvinnet från frukosten
Friterade äppelskivor med äppelkolasås
Skaldjursrisotto
Renskavsburgare med skogssvamp
Helstekt kyckling med vitlök och timjan
Biffwok med ingefära och sesam
Foliegrillad öring med vitlökssmör
Pulled pork i ugnen