Ragu på högrev

Av Godare

(23)

Vad tycker du?

Ragu på högrev

Den här ragun är en långkokt köttgryta där köttet tillagats så länge att det blivit mört och trådigt. En oerhört mustig rätt.

Recept ur boken ”Köttfärssås” av Jason Diakité, Joel Åhlin och Harald Wachtmeister (Mondial förlag).

Fredrik Skogkvist
Fredrik Skogkvist

Ingredienser

1 kgHögrev, i grytbitar
50 gsmör
0,5 dlolivolja
2 stLök, gul
2 morötter
2 stjälkblekselleri
4 vitlöksklyftor, rivna
0,5 dlTomatpuré
3 dlrött vin
2 burkarkörsbärstomater
1 lköttbuljong
4 kvistartimjan
4 lagerblad
Salt
svartpeppar, nymald
muskotnöt, riven

Gör så här

1
Bryn högrevsbitarna i smör och olivolja tills de fått fin färg. Sänk värmen och tillsätt finhackad lök, morot och selleri. Låt grönsakerna tillagas utan att ta färg. Salta och peppra.
2
Tillsätt vitlök och rör runt. Kör i tomatpurén och rör runt ett varv till. Tillsätt nu vin och låt alkoholen koka bort innan du häller på burktomaterna, buljongen och örterna.
3
Ge grytan ett uppkok och sänk sedan värmen så att grytan småputtrar. Låt den stå och småputtra i två timmar utan lock och en timme med lock.
4
Testa nu om köttet blivit så mört att det faller isär lätt. Om inte är det bara att låta det fortsätta småputtra en stund till. Om den är klar och mör kan du med försiktighet mosa köttet så att det blir en »trådig gryta« likt en chiligryta.
5
Smaka av med salt, peppar och muskot. Servera med nykokt tortiglioni, pappardelle eller tagliatelle och drivor av vällagrad Parmegiano-Reggiano.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Ragu på högrev

Ämnen