Grön- och rödkålspizza med citronkräm
Grönkål, rödkål och citronkräm sätter smak på den här otroliga pizzan.
– Jag tror jag skrek lite när jag provade den här pizzan första gången. Av glädje då alltså!, säger Hanna Olvenmark
Recept är hennes bok ”Portionen under tian – 300 kronorsveckorna”.
Ingredienser
Ingredienser
12.5 g
Jäst
2 dl
Vatten, fingervarmt
1 tsk
Salt
1 msk
Olivolja
5 dl
Vetemjöl, drygt
Kikärtskräm
2 dl
kikärter, kokta
3 msk
Crème fraiche
1
vitlöksklyfta
1
citron, skalet från hela och saften från halva
Salt
Till topping
100 g
Rödkål
100 g
Grönkål
Olja
Salt
2 dl
Riven ost, valfri sort
svartpeppar
2
rödlökar
0.5
citron, saften
1 dl
Solroskärnor
Gör så här
1
Börja med pizzadegen: Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt och olja. Ha i mjölet lite i taget och arbeta in tills du har en bra deg. Knåda i någon minut. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
2
Sätt ugnen på 250 grader.
3
När degen jäst klart: Lägg på mjölat bakplåtspapper på en plåt och kavla ut.
4
Mixa kikärtorna med crème fraiche, en vitlöksklyfta och citronskal. Pressa i saften från halva citronen i krämen. Mixa tills krämen är helt slät. Bred ut på pizzabottnen.
5
Hyvla rödkålen tunt och skär grönkålen i bitar. Blanda rödkål och grönkål med lite olja och salt. Lägg på pizzan. Toppa med ost, dra ett par drag med svartpepparkvarnen och strö lite torkad timjan över. Jäs under bakduk i 20 minuter.
6
Grädda pizzan i mitten av ugnen i cirka 10–12 minuter.
7
Medan pizzan gräddas: Skär rödlöken i ringar. Snabbpickla genom att pressa saften från resterande halva citronen över rödlöken och krama om. Torrosta solroskärnorna i en stekpanna till de får lite färg.
8
När pizzan är klar: Toppa med rödlök och solroskärnor.
9
Vegan? Använd växtbaserad crème fraiche och vegansk ost.