Kall tomatsoppa med shiitakesvamp
En kall tomatsoppa kan vara perfekt att ta med sig på nästa picknick. Så här gör du världsmästaren Ola Wallins recept med vitlök, ingefära, mandel och stekt shiitakesvamp.
Ingredienser
Ingredienser
1 knippe
persilja
4 kvistar
timjan
10
tomater
Vitt vin
1
Gul lök
1
vitlöksklyfta
1
ingefära, liten
8
shiitakesvampar, små
1 dl
Rostad Mandel
1 stjälk
blekselleri
Salt och peppar
olivolja och smör, till stekning
Vatten, eventuellt en skvätt (om du vll ha en tunnare soppa)
Gör så här
1
Dela sex av tomaterna och rosta tillsammans med grovt hackad gul lök, krossad vitlök, olivolja, timjankvistar, salt och peppar i ugnen på 200°c i cirka 15 min tills de har fått färg. Lägg sedan allt i en kastrull och koka upp med vitt vin och vatten, sjuda en stund. Sila och reducera buljongen. Smaka av med salt och peppar.
2
Skär kuber av resterande fyra tomater samt hacka lök, blekselleri och persilja. Blanda och smaksätt med lite olivolja, riven ingefära, salt och peppar. Rensa och dela shiitakesvampen, stek med olja och smör. Hacka mandeln grovt.
3
Servera: Lägg grönsaker och svamp i botten på fyra koppar och toppa med mandeln. Häll över buljongen som kan serveras varm eller kall ur termos. Ät med sked eller drick direkt ur koppen.