Focaccia art

Av Godare

(9)

Vad tycker du?

Focaccia art

Focaccia art – gå loss med skaparglädjen och skapa vackra, nybakade bröd.
Skapa mönster och bilder med lökskivor, örter, oliver och ätbara blommor.
Recept ur ”Hildas drömmar och andra bullar” av Hela Sverige bakar vinnaren Hilda Kirkhoff.

Focaccia art är kul och bara fantasin sätter gränser.

Ingredienser

1 Mellanstor långpanna
25 gJäst
4 dlVatten, 37 grader
2 tskSalt
1 mskflytande honung
0,5 dlolivolja
9 dlvetemjöl special , cirka
4 mskolivolja, till pensling och topping
Flingsalt

Dekoration

Färska örter, grönsaker, frön eller ätliga blommor beroende på vad du har tillgång till och vad som är i säsong.

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung och olivolja. Rör om.
2
Arbeta ner lite mjöl i taget tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Låt degen jäsa i cirka 40 minuter under bakduk.
3
Pensla lite olivolja i botten och på kanterna på långpannan. Vänd ner degen och tryck försiktigt ut den med mjölade fingertoppar. Här är det viktigt att inte arbeta degen för mycket, utan bara trycka ut den så att botten på formen täcks.
4
Dekorera ditt bröd precis så som du vill ha det. Här är det bara fantasin som sätter stopp. Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk.
5
Värm ugnen till 220 grader, varmluft.
6
Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 minuter. Täck med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen om det behövs.
7
Ta ut långpannan och stjälp upp brödet. Låt det vila på galler under bakduk.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (2)

    Blondie med lime, kokos och vit choklad

  2. (26)

    Mormor Inga-Lisas kringlor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bröd

Bröd

Visa alla
(1)

Focacciapizza med mozzarella och tomat

(1)

Enkelt vitlöksbröd med ost

(1)

Persiljebröd med vitlökssmör

(1)

Grillat bröd med skordalia