Krämig kräftsås med hemgjord pasta
Pasta med kräftsås – en skvätt konjak, citron och vitt vin sätter smak på de goda havskräftorna. Recept ur Sofia Henrikssons, Sveriges mästerkock 2020, kokbok ”Always hungry”.
Ingredienser
Pastadeg
2.5 dl
Vetemjöl
2.5 dl
Durumvetemjöl
1 nypa
salt
2
ägg
2
äggulor
1 msk
Vatten
1 tsk
Olivolja
Kräftsås
10
havskräftor
1 msk
Olivolja
2 tsk
Tomatpuré
1
morot
1
vitlöksklyfta
1
Schalottenlök
1 msk
Konjak
5
vitpepparkorn
1 dl
Vitt vin
vatten
2 dl
vispgrädde
1 st
Tomat
0.5 dl
dill, finhackad
2 krm
Cayennepeppar
1 msk
citron, pressad
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Pastadeg: Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägg, vatten och olivolja.
Knåda till en smidig deg, 10–15 minuter. Låt degen vila svalt i minst 30 minuter.
2
Kräftsås: Skala kräftorna och lägg stjärtarna åt sidan till senare. Hetta upp olja i en kastrull och fräs skalen på medelhög värme tillsammans med
tomatpurén. Skala och hacka morot, vitlök och schalottenlök grovt. Häll
konjak på skalen, tillsätt sedan grönsakerna och vitpepparkornen. Fräs i
fem minuter.
3
Tillsätt vitt vin och vatten så att allt är täckt. Koka cirka 20 minuter. Sila
av buljongen i en ny kastrull. Tillsätt grädde. Finhacka och rör ner tomaten
tillsammans med dill, kajennpeppar och pressad citron. Smaka av med salt
och svartpeppar.
4
Använd en pastamaskin för att göra spagetti och koka den i lättsaltat vatten i 3 minuter. Lägg ner pastan i såsen och toppa med kräftstjärtarna.