Krämig kräftsås med hemgjord pasta

Av Godare

Vad tycker du?

Krämig kräftsås med hemgjord pasta

(14)

Pasta med kräftsås – en skvätt konjak, citron och vitt vin sätter smak på de goda havskräftorna. Recept ur Sofia Henrikssons, Sveriges mästerkock 2020, kokbok ”Always hungry”.

Krämig kräftsås med hemgjord pasta

Ingredienser

Pastadeg

2.5 dl
Vetemjöl
2.5 dl
Durumvetemjöl
1 nypa
salt
2
ägg
2
äggulor
1 msk
Vatten
1 tsk
Olivolja

Kräftsås

10
havskräftor
1 msk
Olivolja
2 tsk
Tomatpuré
1
morot
1
vitlöksklyfta
1
Schalottenlök
1 msk
Konjak
5
vitpepparkorn
1 dl
Vitt vin
vatten
2 dl
vispgrädde
1 st
Tomat
0.5 dl
dill, finhackad
2 krm
Cayennepeppar
1 msk
citron, pressad
Salt och svartpeppar

Gör så här

1
Pastadeg: Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägg, vatten och olivolja. Knåda till en smidig deg, 10–15 minuter. Låt degen vila svalt i minst 30 minuter.
2
Kräftsås: Skala kräftorna och lägg stjärtarna åt sidan till senare. Hetta upp olja i en kastrull och fräs skalen på medelhög värme tillsammans med tomatpurén. Skala och hacka morot, vitlök och schalottenlök grovt. Häll konjak på skalen, tillsätt sedan grönsakerna och vitpepparkornen. Fräs i fem minuter.
3
Tillsätt vitt vin och vatten så att allt är täckt. Koka cirka 20 minuter. Sila av buljongen i en ny kastrull. Tillsätt grädde. Finhacka och rör ner tomaten tillsammans med dill, kajennpeppar och pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
4
Använd en pastamaskin för att göra spagetti och koka den i lättsaltat vatten i 3 minuter. Lägg ner pastan i såsen och toppa med kräftstjärtarna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Tomat- och fänkålssoppa med skaldjur och lax

  2. Pilgrimsmusslor med äppelmajonnäs

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Pasta
decoration divider

Pasta

Visa alla

Spaghetti med musslor

Fyllda pastarullar

Spaghetti all’Amatriciana

Pasta med kryddig chorizo