Stekt torsk med dragonsmör

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Stekt torsk med dragonsmör

Bjud någon du tycker om på denna torskfilé med krispigt gyllene skinn serverat med en nötig och dragondoftande smörsås. Servera gärna med stekt småpotatis och garnera med hemmagjord inlagd lök – en smakkombination som brädar det mesta!

Skinnstekt torsk med dragonsmör och spenat.

Ingredienser

Ingredienser

700 gTorsk, tjock och fin filé
havssalt, grovt
200 gSpenat, rensad
1 vitlöksklyfta
Peppar, mald
Flingsalt
Olivolja

Dragonsmör

1,5 dlgrädde
200 gsmör, osaltat
4 mskdragon, finhackad
citronsaft
salt och malen peppar

Inlagd lök

400 gsmålökar
4 mskSocker
4 msksherryvinäger, eller rödvinsvinäger
1 mskBalsamvinäger
1 mskolivolja

Gör så här

1
Skinnstekt torsk: Strö filén med ett jämnt lager grovt salt. Låt den stå med saltet i cirka 20 minuter. Skölj fisken ordentligt i kallt vatten och klappa filén torr med hushållspapper.
2
Dela filén i fyra lika stora bitar. Häll lite olja i en stor och het stekpanna. Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i pannan. Stek på skinnsidan i ca. fem minuter på medelhög värme. När skinnet är krispigt och gyllene, vänd fisken och stek några minuter på andra sidan. Torsken är klar i det ögonblick den flagnar vid ett lätt tryck.
3
Hetta upp en stor stekpanna med lite olivolja. Fäst vitlöksklyftan på en gaffel. Lägg spenaten i en panna och rör om med vitlöksgaffeln tills spenaten sjunker ihop. Krydda lätt med salt och peppar och häll upp spenaten på en tallrik.
4
Servera den skinnstekta torsken med spenat, syltad lök och dragonsmör.
5
Dragonsmör: Koka upp grädden och låt den koka ner till ungefär halva mängden. Sänk värmen och vispa smöret i små tärningar, lite i taget. Tillsätt dragon och smaka av såsen med några droppar citronsaft, salt och peppar.
6
Inlagd lök: Rensa löken och koka den nästan mjuk i lättsaltat vatten.
7
Smält sockret till ljus kola i en liten kastrull och tillsätt vinägern. Låt det koka ihop till en sirapsliknande konsistens, tillsätt eventuellt en liten skvätt av det kokande vattnet från löken om sockret (kolan) inte löser sig. Tillsätt lök och olivolja och låt löken ligga och njuta i lagen fram till servering. Värm löken i lagen innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Stekt torsk med brynt smör och potatismos

  2. (1)

    Asiatisk torsk med kokosris

  3. (1)

    Fiskgratäng med bacon

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
    3. Middagstips

Fisk

Visa alla

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

(1)

Gravad lax

(1)

Makrillsallad med grillad färskpotatis

(1)

Fiskgratäng med makaroner