Tournedos med tryffelsås

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Tournedos med tryffelsås

Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Här serverar vi den med en mustig madeira- och tryffelsås. Servera på vackra tallrikar med potatisgalette, grönsaker och sås för en riktig lyxmiddag!

Tournedos med tryffelsås

Ingredienser

Ingredienser

700 ginnerfilé, mittenbiten av filén
smör och olja, för stekning
salt och malen peppar
5 potatisar, stora
50 gsmör, smält
1 knippesparris , grön
morot, och andra grönsaker (t ex kålrot)

Madeira- och tryffelsås

2 msksmör
2 Schalottenlökar
0,5 morot, liten
rotselleri, liten bit (kan utelämnas)
1 tskTomatpuré
2 stjälkarpersilja, och/eller färsk timjan
1 dlmadeira, halvtorr
5 dlOxfond, eller kalvfond, god och fyllig
1 msktryffel , hackad
salt och malen peppar

Gör så här

1
Finhacka schalottenlök, skär morot och selleri i små tärningar.
2
Fräs grönsakerna blanka i 1 msk smör i en liten kastrull, tillsätt tomatpurén och låt det fräsa en liten minut under omrörning. Häll i madeira och låt det koka upp lite.
3
Tillsätt fond och persiljestjälkar/timjan. Låt såsen reducera tills det återstår ca. 2 ½ - 3 dl.
4
Sila såsen genom en fin sil och ner i en ren kastrull. Krama ur all vätska ur grönsakerna.
5
Koka upp igen, vispa i 1 msk kallt smör och tryffel. Krydda såsen med salt och mald peppar.
6
Använd en rund utstickare, ca. 3 cm i diameter, och stick ut potatiscylindrar av potatisen. Täck en bakplåt med bakplåtspapper eller bakduk. Skär potatiscylindrarna i tunna skivor. Gör fyra potatisgaletter genom att placera potatisskivorna omlott som takpannor i fyra cirklar på ca. 10 cm i diameter. Pensla galetterna med smält smör och krydda lätt med salt och peppar. Stek potatisen i 200 grader tills den är gyllene, mjuk i mitten och krispig i kanterna. Potatisen kan värmas upp i ugnen innan servering.
7
Skär bort de nedre 2-3 cm av sparrisen. Dela sparrisen på mitten. Koka sparrisen nästan mjuk i lättsaltat vatten precis innan servering.
8
Dela filén i fyra jämna biffar. Krydda biffarna ordentligt med salt och mald peppar. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Ge biffarna en rejäl stekyta på alla sidor. Sänk temperaturen och tillsätt en rejäl klick smör i pannan. Stek biffarna i ca. tre minuter på varje sida medan du öser dem med smöret och stekskyn från pannan, och flytta runt dem lite. Låt biffarna vila i fem minuter innan servering.
9
Servera på tallrikar eller ett fat med potatisgalette, tournedos, grönsaker och sås. Servera resten av grönsakerna och såsen bredvid.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Oxfilé med baconstekt savoykål

  2. (1)

    Lammstek med vitlök och persilja

  3. (1)

    Kotletter med gorgonzola

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Nyår

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(3)

Pannbiff med lök

(4)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål