Bullfocaccia i långpanna

Av Lise Finckenhagen

Bullfocaccia i långpanna är perfekt om du inte hinner baka vanliga bullar. Gör djupa gropar i degen ungefär som i en focaccia och toppa med en härlig blandning av socker, smör, kanel och pekannötter. När den gräddas fylls groparna med nötblandningen, samtidigt som ytan blir karamelliserad och kladdig. Mums!

Bullfocaccia i långpanna

Ingredienser

Ingredienser

2.5 dl
mjölk
50 g
jäst
500 g
Vetemjöl
50 g
Socker
1 nypa
salt
1 tsk
Kardemumma
1 tsk
Vaniljsocker
2
ägg, stora
80 g
Smör , rumsvarmt

Topping

175 g
Smör
175 g
farinsocker
1.5 msk
Kanel
3 msk
sirap
5 dl
pekannötter, hackade

Gör så här

1
Värm mjölken till ca. 25 grader.
2
Smula jästen i en bakskål, häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
3
Tillsätt mjöl, socker, salt, kardemumma, vaniljsocker och ägg. Arbeta ihop degen väl på medelhastighet i fem minuter.
4
Tillsätt smöret i små bitar och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin, i 5-10 minuter. Degen ska vara lös i konsistensen, mjukare än en vanlig bulldeg.
5
Klä en liten långpanna (ca. 25 x 35 cm) med bakplåtspapper. Häll degen i långpannan och låt vila några minuter innan du trycker och drar den jämnt utåt i formen. Täck formen med plastfolie och en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca. 45 minuter.
6
Gör toppingen medan degen jäser. Smält smör, socker, kanel och sirap i en kastrull på medelvärme. Rör om ofta så att blandningen blir slät och jämn. Smöret ska inte flyta ovanpå. Blandningen kan koka upp lite, men får inte stå och koka.
7
Dra kastrullen åt sidan, tillsätt nötterna och låt blandningen svalna.
8
Värm ugnen till 200 grader. Häll 2/3 av toppingen jämnt över botten. Gör många djupa gropar i degen med fingrarna och bred över resten av toppingen.
9
Låt kakan vila i 15 minuter innan du gräddar den i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Kakan är godast nygräddad och varm.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Kanelsnurror med äpple

  2. Jordgubbsbullar – rödrosa godingar

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!