Bullfocaccia i långpanna

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Bullfocaccia i långpanna

Bullfocaccia i långpanna är perfekt om du inte hinner baka vanliga bullar. Gör djupa gropar i degen ungefär som i en focaccia och toppa med en härlig blandning av socker, smör, kanel och pekannötter. När den gräddas fylls groparna med nötblandningen, samtidigt som ytan blir karamelliserad och kladdig. Mums!

Bullfocaccia i långpanna
Bullfocaccia i långpanna

Ingredienser

2,5 dlmjölk
50 gjäst
500 gVetemjöl
50 gSocker
1 nypasalt
1 tskKardemumma
1 tskVaniljsocker
2 ägg, stora
80 gSmör , rumsvarmt

Topping

175 gSmör
175 gfarinsocker
1,5 mskKanel
3 msksirap
5 dlpekannötter, hackade

Gör så här

  1. Värm mjölken till ca. 25 grader.

  2. Smula jästen i en bakskål, häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

  3. Tillsätt mjöl, socker, salt, kardemumma, vaniljsocker och ägg. Arbeta ihop degen väl på medelhastighet i fem minuter.

  4. Tillsätt smöret i små bitar och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin, i 5-10 minuter. Degen ska vara lös i konsistensen, mjukare än en vanlig bulldeg.

  5. Klä en liten långpanna (ca. 25 x 35 cm) med bakplåtspapper. Häll degen i långpannan och låt vila några minuter innan du trycker och drar den jämnt utåt i formen. Täck formen med plastfolie och en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca. 45 minuter.

  6. Gör toppingen medan degen jäser. Smält smör, socker, kanel och sirap i en kastrull på medelvärme. Rör om ofta så att blandningen blir slät och jämn. Smöret ska inte flyta ovanpå. Blandningen kan koka upp lite, men får inte stå och koka.

  7. Dra kastrullen åt sidan, tillsätt nötterna och låt blandningen svalna.

  8. Värm ugnen till 200 grader. Häll 2/3 av toppingen jämnt över botten. Gör många djupa gropar i degen med fingrarna och bred över resten av toppingen.

  9. Låt kakan vila i 15 minuter innan du gräddar den i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Kakan är godast nygräddad och varm.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Bullfocaccia i långpanna

Ämnen