Larb med kokosris
Larb kallas ofta för Laos nationalrätt. I den här varianten blandas fläskfärs med kryddor, chili, lime, fisksås och rostat jasminris som mortlas till ett fint pulver. Servera med kokosris och toppa med stekt lök och vitlök.
Ingredienser
- 3 mskjasminris, okokt
- 400 gfläskfärs, eventuellt kyckling- eller nötfärs
- 2 Schalottenlökar
- 1 citrongräs
- 3 kaffirlimeblad
- 2 tskChiliflakes
- 4 msklimesaft
- 2 mskfisksås, thailändsk
- 0,5 tsksocker
- 4 Salladslökar
- 0,5 dlKoriander, hackad
- 1 nypamyntablad
- 1 nypathaibasilika
- knaperstekt lök
- knaperstekt vitlök
- jordnötsolja, eller neutral olja, till stekning
Kokosris
- 5 dljasminris
- 1,5 dlKokosgrädde
- 1,5 mskSocker
- 0,5 tskSalt
- 6 dlVatten
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.