Larb med kokosris

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Larb med kokosris

Larb kallas ofta för Laos nationalrätt. I den här varianten blandas fläskfärs med kryddor, chili, lime, fisksås och rostat jasminris som mortlas till ett fint pulver. Servera med kokosris och toppa med stekt lök och vitlök.

Larb med kryddig fläskfärs och kokosris, toppad med stekt lök och vitlök.
Larb med kryddig fläskfärs och kokosris, toppad med stekt lök och vitlök.

Ingredienser

  • 3 mskjasminris, okokt
  • 400 gfläskfärs, eventuellt kyckling- eller nötfärs
  • 2 Schalottenlökar
  • 1 citrongräs
  • 3 kaffirlimeblad
  • 2 tskChiliflakes
  • 4 msklimesaft
  • 2 mskfisksås, thailändsk
  • 0,5 tsksocker
  • 4 Salladslökar
  • 0,5 dlKoriander, hackad
  • 1 nypamyntablad
  • 1 nypathaibasilika
  • knaperstekt lök
  • knaperstekt vitlök
  • jordnötsolja, eller neutral olja, till stekning

Kokosris

  • 5 dljasminris
  • 1,5 dlKokosgrädde
  • 1,5 mskSocker
  • 0,5 tskSalt
  • 6 dlVatten

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Larb med kokosris

Lise Finckenhagen

Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.