Larb med kokosris

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Larb med kokosris

Larb kallas ofta för Laos nationalrätt. I den här varianten blandas fläskfärs med kryddor, chili, lime, fisksås och rostat jasminris som mortlas till ett fint pulver. Servera med kokosris och toppa med stekt lök och vitlök.

Larb med kryddig fläskfärs och kokosris, toppad med stekt lök och vitlök.
Larb med kryddig fläskfärs och kokosris, toppad med stekt lök och vitlök.

Ingredienser

3 mskjasminris, okokt
400 gfläskfärs, eventuellt kyckling- eller nötfärs
2 Schalottenlökar
1 citrongräs
3 kaffirlimeblad
2 tskChiliflakes
4 msklimesaft
2 mskfisksås, thailändsk
0,5 tsksocker
4 Salladslökar
0,5 dlKoriander, hackad
1 nypamyntablad
1 nypathaibasilika
knaperstekt lök
knaperstekt vitlök
jordnötsolja, eller neutral olja, till stekning

Kokosris

5 dljasminris
1,5 dlKokosgrädde
1,5 mskSocker
0,5 tskSalt
6 dlVatten

Gör så här

  1. Rosta riskornen gyllene i en torr stekpanna på medelvärme. Se till att riset inte bränns, det ska bli fint gyllenbrunt med en doft som påminner om popcorn. Stöt det rostade riset till ett fint pulver i en mortel.
  2. Stek köttfärsen i 2 msk olja i en stekpanna på hög värme. Smula sönder köttfärsen under stekningen.
  3. Skala och finhacka schalottenlöken. Ta bort de yttre hårda bladen på citrongräset och finhacka den mjuka ljusa kärnan. Ta bort stjälken från limebladen och skär eller finhacka bladen. Blanda schalottenlök, citrongräs, limeblad, chiliflakes och det stötta rostade riset med köttfärsen. Tillsätt limejuice, fisksås, socker, finskuren salladslök och hackad koriander. Rör ihop allt väl och blanda till sist i myntablad och thaibasilika.
  4. Kokosris: Lägg riset i en finmaskig sil. Lägg silen i en skål och fyll med kallt vatten tills det är några centimeter ovanför riset. Rör runt i riset med fingrarna och lyft upp silen ur vattnet. Upprepa 4-6 gånger tills sköljvattnet är klart. Om du har tid kan du med fördel låta riset ligga i kallt vatten i 20-30 minuter innan tillagning. Häll av vattnet och skaka ur så mycket vatten som möjligt.
  5. Blanda ris, kokosgrädde, socker, salt och vatten i en riskokare, tryck på knappen och låt riskokaren ta hand om resten. Eller blanda allt i en kastrull, låt koka upp, lägg på locket och låt riset koka på svag värme i 18-20 min. Stäng av värmen och låt riset vila ytterligare fem minuter innan du tar av locket och försiktigt "rör om" det med en gaffel utan att mosa riskornen.
  6. Servera "köttsalladen" med kokosris, och strö över stekt lök och vitlök. Grön papayasallad passar bra som extra tillbehör.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Larb med kokosris