Smulpaj med jordgubbar
Jordgubbssmulpaj med mandel måste vara sommarens godaste paj! Om du har bråttom kan du strunta i mördegen och lägga jordgubbarna rakt i formen innan du strör över smuldegen. Servera med glass eller vaniljsås.
Ingredienser
Pajbotten
125 gsmör, kallt, tärnat
250 gvetemjöl
90 gsocker
1 ägg, uppvispat, medelstort
Fyllning
200 gsocker
2 mskpotatismjöl
1 vaniljstång, fröna, ev. 1-2 skedar av äkta vanilj
Smuldeg
100 gsmör
100 gmjöl
50 gfarinsocker
50 gsocker
100 ghackad mandel
Till servering
vaniljglass
Gör så här
1
Blanda smör och mjöl i en skål. Smula ner smöret i mjölet genom att gnugga smörklumparna mellan fingrarna. Smöret behöver inte vara finfördelat, det är bara gott om det finns några små klickar smör kvar.
2
Tillsätt florsocker och ägg och knåda degen snabbt. Arbeta degen så lite som möjligt för bästa resultat.
3
Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme innan användning.
4
Värm ugnen till 180 grader.
5
Kavla ut degen så att den täcker hela formen. Tryck den ordentligt mot sidorna.
6
Dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda bären med socker, potatismjöl och vanilj, och lägg allt på pajbotten.
7
Smula ihop alla ingredienser till smuldegen, och strö den i ett jämnt lager över jordgubbsfyllningen.
8
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca. 50 minuter. Om ytan blir väldigt mörk innan den är färdiggräddad kan du täcka den med aluminiumfolie.
9
Låt pajen stå i minst 20 minuter för att svalna innan servering.