Smulpaj med jordgubbar

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Smulpaj med jordgubbar

Jordgubbssmulpaj med mandel måste vara sommarens godaste paj! Om du har bråttom kan du strunta i mördegen och lägga jordgubbarna rakt i formen innan du strör över smuldegen. Servera med glass eller vaniljsås.

Smulpaj med jordgubbar

Ingredienser

Pajbotten

125 gsmör, kallt, tärnat
250 gvetemjöl
90 gsocker
1 ägg, uppvispat, medelstort

Fyllning

600 gjordgubbar, rensade
200 gsocker
2 mskpotatismjöl
1 vaniljstång, fröna, ev. 1-2 skedar av äkta vanilj

Smuldeg

100 gsmör
100 gmjöl
50 gfarinsocker
50 gsocker
100 ghackad mandel

Till servering

vaniljglass

Gör så här

1
Blanda smör och mjöl i en skål. Smula ner smöret i mjölet genom att gnugga smörklumparna mellan fingrarna. Smöret behöver inte vara finfördelat, det är bara gott om det finns några små klickar smör kvar.
2
Tillsätt florsocker och ägg och knåda degen snabbt. Arbeta degen så lite som möjligt för bästa resultat.
3
Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme innan användning.
4
Värm ugnen till 180 grader.
5
Kavla ut degen så att den täcker hela formen. Tryck den ordentligt mot sidorna.
6
Dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda bären med socker, potatismjöl och vanilj, och lägg allt på pajbotten.
7
Smula ihop alla ingredienser till smuldegen, och strö den i ett jämnt lager över jordgubbsfyllningen.
8
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca. 50 minuter. Om ytan blir väldigt mörk innan den är färdiggräddad kan du täcka den med aluminiumfolie.
9
Låt pajen stå i minst 20 minuter för att svalna innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Äppelkaka med smuldegstopp

  2. (1)

    Jordgubbspaj med chokladbotten

  3. (1)

    Hallonpaj med mascarponekräm

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Paj

Bakverk

Visa alla
(1)

Bärpaj med creme caramel fyllning

(46)

Fluffiga äggmuffins med ost och bacon

(1)

Browniekakor med flingsalt

(1)

Skedkakor med brynt smör