Marinerat kycklinglår med sataysås
Kryddiga, marinerade kycklinglår med sataysås och mangosallad är en fri tolkning av kycklingsatay, men med hela lår och utan spett. Smakerna finns kvar och det är riktigt gott med hemmagjord jordnötssås. Tamarindsås kan ersättas med saften av en stor lime.
Ingredienser
- 4 kycklinglår, stora, eventuellt fler om de är små
- Olja, neutral
Till servering
- gurka
- Lök, knaperstekt
Kryddmarinad
- 1 citrongräs
- 1 Schalottenlök
- 2 tsksocker
- 2 tskkorianderfrön, krossade
- 2 tskFänkålsfrön, krossade
- 1 tskGurkmeja
- 1 tskchilipulver
- 2 tskfisksås
Sataysås
- 2 citrongräs
- 2 Schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 50 gingefära, skalad och riven
- 1 nypakanel
- 1 tskfänkålsfrön, krossade
- 1 tskspiskummin, krossad
- 1 tskGurkmeja
- 2 msktamarindsås, eller tamarindpasta blandad med vatten
- 2,5 dlKokosmjölk
- 2 mskpalmsocker, eller farinsocker
- 1 msksöt sojasås
- 200 gjordnötter, rostade och krossade
Mangosallad
- 1 mango, stor
- 1 rödlök
- 1 knippekoriander
- 1 röd chili
- 1 Lime
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.