Marinerat kycklinglår med sataysås

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Marinerat kycklinglår med sataysås

Kryddiga, marinerade kycklinglår med sataysås och mangosallad är en fri tolkning av kycklingsatay, men med hela lår och utan spett. Smakerna finns kvar och det är riktigt gott med hemmagjord jordnötssås. Tamarindsås kan ersättas med saften av en stor lime.

Kycklinglår med sataysås

Ingredienser

Ingredienser

4 kycklinglår, stora, eventuellt fler om de är små
Olja, neutral

Till servering

gurka
Lök, knaperstekt

Kryddmarinad

1 citrongräs
1 Schalottenlök
2 tsksocker
2 tskkorianderfrön, krossade
2 tskFänkålsfrön, krossade
1 tskGurkmeja
1 tskchilipulver
2 tskfisksås

Sataysås

2 citrongräs
2 Schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
50 gingefära, skalad och riven
1 nypakanel
1 tskfänkålsfrön, krossade
1 tskspiskummin, krossad
1 tskGurkmeja
2 msktamarindsås, eller tamarindpasta blandad med vatten
2,5 dlKokosmjölk
2 mskpalmsocker, eller farinsocker
1 msksöt sojasås
200 gjordnötter, rostade och krossade

Mangosallad

1 mango, stor
1 rödlök
1 knippekoriander
1 röd chili
1 Lime

Gör så här

1
Finhacka schalottenlöken och mixa alla ingredienser till kryddmarinaden till en slät massa i snabbmixer eller med stavmixer.
2
Gnid in kycklinglåren med marinaden och låt dem marinera i minst en timme. Lägg låren i en passande långpanna med skinnsidan upp och pensla över lite olja.
3
Stek låren i 200 grader i ca. 45 minuter eller tills köttet är genomstekt och skinnet krispigt och gyllene.
4
Gör såsen medan låren steks. Ta bort de yttre hårda bladen på citrongräset och finhacka den mjuka kärnan.
5
Finhacka schalottenlök, vitlök och chili. Riv ingefäran fint på ett rivjärn. Mixa allt i snabbmixer eller med stavmixer. Tillsätt kanel, koriander, fänkål, spiskummin och gurkmeja och vispa allt till en slät smet.
6
Hetta upp 4 msk olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt kryddpastan och fräs under omrörning i fem minuter på medelvärme. Se till att det inte bränns, det ska sjuda, inte steka.
7
Häll i tamarind blandat med vatten och låt koka upp under konstant omrörning. Tillsätt kokosmjölk, låt koka upp på medelhög värme och låt sjuda under omrörning i fem minuter.
8
Tillsätt socker, söt soja och hälften av jordnötterna. Låt såsen puttra tills den tjocknar. Om såsen blir för tjock kan du tillsätta en skvätt vatten. Rör ner resten av jordnötterna innan servering.
9
Skala och skär mangon i jämna bitar. Finhacka chili och rödlök. Blanda allt, pressa över limejuice och strö över grovhackad koriander.
10
Servera kycklinglåren med sataysås, mangosallad och gurka i fina bitar. Strö över knaperstekt lök och servera med jasminris.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Kyckling teriyaki

  2. (0)

    Kyckling med krämig mangosås

  3. (0)

    Kycklingbullar med asiatsiska smaker

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kyckling
    3. Asiatisk mat

Kyckling

Visa alla
(1)

Kokosmarinerade kycklingspett

(1)

Macka med currykyckling

(1)

Kyckling i krämig dragonsås

(1)

Marockansk kycklinggryta