Brownies med maräng och citronkräm

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Brownies med maräng och citronkräm

Brownies med maräng och citronkräm är kakan för dig som gillar både det söta och syrliga. Här får du allt i en och samma kaka, med en brownie i botten, ett lager maräng, ett lager citronkräm och vispgrädde ovanpå.

Toppa brownien med maräng och citronkräm.
Toppa brownien med maräng och citronkräm.

Ingredienser

Browniebotten

150 gSmör
200 gMörk choklad
2 ägg, stora
100 gfarinsocker
100 gSocker
1 tskVaniljsocker
100 gVetemjöl
2 mskKakao

Marängbotten

3 äggvitor, från stora ägg
1 nypasalt
150 gsocker, finkornigt

Citronkräm

1 dlcitronsaft, färskpressad
1,5 dlSocker
1 mskmajsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
2 mskSmör

Till servering

3 dlgrädde
4 mskpistagenötter, hackade

Gör så här

1
Browniebotten: Värm ugnen till 170 grader. Klä kakformen med bakplåtspapper.
2
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Hacka chokladen och rör ner den i det smälta smöret. Dra kastrullen åt sidan så länge.
3
Vispa ihop ägg, farinsocker och socker i en skål. Vispa i vaniljsocker, siktat mjöl och kakao. Tillsätt chokladsmöret och rör degen slät och jämn. Häll smeten i kakformen och grädda brownien i mitten av ugnen i 170 grader i ca. 30 minuter. Låt svalna i formen.
4
Marängbotten: Värm ugnen till 130 grader. Använd samma storlek på formen som du använde till botten, och klä formen med bakplåtspapper.
5
Vispa äggvitorna på medelhastighet med en nypa salt tills det skummar och mjuka toppar bildas. Tillsätt först 2 msk socker och vispa till en mjuk maräng. Tillsätt resten av sockret, lite i taget, under vispning. Vispa till sist på full hastighet tills marängen är tjock och blank.
6
Häll marängen i formen och bred ut den. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter, eller tills ytan verkar spröd och gräddad. Insidan ska vara mjuk och krämig. Låt marängen svalna i formen.
7
Citronkräm: Koka upp citronsaften och hälften av sockret till citronkrämen i en liten kastrull. Blanda majsstärkelsen med resten av sockret i en skål, och vispa i ägg och äggulor. Blandningen ska vara helt klumpfri.
8
Häll den varma citronsaften över äggblandningen under vispning. Lägg tillbaka allt i kastrullen, låt koka upp och låt krämen koka en minut under ständig vispning. Dra kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Häll krämen i en skål och låt svalna. Skulle det finnas en antydan till klumpar i krämen ska den pressas genom en sil.
9
Montering: Lägg browniebotten på ett passande fat och lägg försiktigt marängbotten ovanpå. Var försiktig när du tar ut marängen ur formen och tar bort papperet, men skulle den gå sönder lite är det bara att lappa ihop den igen.
10
Vispa grädden till en mjuk kräm och lägg grädden över marängen. Toppa med citronkräm i små stänk eller breda ränder. Strö över hackade pistagenötter eller krokant.
11
Kakan ska serveras direkt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Brownies med maräng och citronkräm