Äppelkaka med smuldegstopp
Smulpaj, äppelkaka med ”crumble” eller smuldegstopp – kärt barn har många namn. Finns det något godare än hembakad varm äppelkaka med en härlig klick lättvispad grädde? För att inte tala om den oemotståndliga doften som sprider sig när kakan gräddas i ugnen.
Ingredienser
Ingredienser
200 g
Smör , rumsvamt
200 g
Socker
3
ägg
1
vaniljstång, fröna
200 g
Vetemjöl
40 g
Potatismjöl
2 tsk
Bakpulver
Fyllning
4
äpplen, gärna syrliga
1 msk
Kanel
3 msk
Socker
Smuldegstopp
60 g
Smör
60 g
Vetemjöl
60 g
rörsocker
50 g
Mandel, hackad, ev andra nötter
0.5 tsk
Bakpulver
1 tsk
Kanel
1 tsk
Kardemumma
1 tsk
anisfrön, krossade (kan utelämnas)
Gör så här
1
Klä en pajform eller springform (24-26 cm i diameter) med bakplåtspapper.
2
Rör smör, socker och vanilj lätt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om ordentligt mellan varje ägg. Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver och blanda ner det torra i smeten. Häll degen i formen.
3
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Vänd skivorna i socker och kanel och fördela äppelklyftorna jämnt över kaksmeten.
4
Använd fingrarna och nyp ihop alla ingredienser till smuldegen och strö den jämnt över kakan.
5
Grädda kakan i mitten av ugnen i 180 grader i ca. 45 minuter.
6
Servera kakan varm med glass, vispad grädde eller vispad gräddfil smaksatt med lite socker, vanilj och rivet citronskal.