Äppelkaka med smuldegstopp

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Äppelkaka med smuldegstopp

Smulpaj, äppelkaka med ”crumble” eller smuldegstopp – kärt barn har många namn. Finns det något godare än hembakad varm äppelkaka med en härlig klick lättvispad grädde? För att inte tala om den oemotståndliga doften som sprider sig när kakan gräddas i ugnen.

Äppelkaka med smuldegstopp
Äppelkaka med smuldegstopp

Ingredienser

200 gSmör , rumsvamt
200 gSocker
3 ägg
1 vaniljstång, fröna
200 gVetemjöl
40 gPotatismjöl
2 tskBakpulver

Fyllning

4 äpplen, gärna syrliga
1 mskKanel
3 mskSocker

Smuldegstopp

60 gSmör
60 gVetemjöl
60 grörsocker
50 gMandel, hackad, ev andra nötter
0,5 tskBakpulver
1 tskKanel
1 tskKardemumma
1 tskanisfrön, krossade (kan utelämnas)

Gör så här

1
Klä en pajform eller springform (24-26 cm i diameter) med bakplåtspapper.
2
Rör smör, socker och vanilj lätt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om ordentligt mellan varje ägg. Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver och blanda ner det torra i smeten. Häll degen i formen.
3
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Vänd skivorna i socker och kanel och fördela äppelklyftorna jämnt över kaksmeten.
4
Använd fingrarna och nyp ihop alla ingredienser till smuldegen och strö den jämnt över kakan.
5
Grädda kakan i mitten av ugnen i 180 grader i ca. 45 minuter.
6
Servera kakan varm med glass, vispad grädde eller vispad gräddfil smaksatt med lite socker, vanilj och rivet citronskal.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Äppelkaka med smuldegstopp