Äppelkaka med smuldegstopp
Smulpaj, äppelkaka med ”crumble” eller smuldegstopp – kärt barn har många namn. Finns det något godare än hembakad varm äppelkaka med en härlig klick lättvispad grädde? För att inte tala om den oemotståndliga doften som sprider sig när kakan gräddas i ugnen.
Ingredienser
- 200 gSmör , rumsvamt
- 200 gSocker
- 3 ägg
- 1 vaniljstång, fröna
- 200 gVetemjöl
- 40 gPotatismjöl
- 2 tskBakpulver
Fyllning
- 4 äpplen, gärna syrliga
- 1 mskKanel
- 3 mskSocker
Smuldegstopp
- 60 gSmör
- 60 gVetemjöl
- 60 grörsocker
- 50 gMandel, hackad, ev andra nötter
- 0,5 tskBakpulver
- 1 tskKanel
- 1 tskKardemumma
- 1 tskanisfrön, krossade (kan utelämnas)