Munkar med kaffeglasyr

Av Lise Finckenhagen

Munkar med kaffeglasyr är bara en av många varianter, eftersom munkar kan toppas med det mesta. Strö över hackad choklad, kakaonibs eller krossade kaffebönor på slutet.

Munkar med kaffeglasyr

Ingredienser

Ingredienser

100 g
Smör
2 dl
mjölk
50 g
jäst
4
ägg
4 msk
socker
1 tsk
Bakpulver
600 g
vetemjöl, + extra till utbakning
Olja, till fritering

Kaffeglasyr

200 g
Socker
espresso, eller annat starkt kaffe
Hackad choklad, ev. krossade kaffebönor

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm vätskan till 35-37 grader. Lös upp jästen i den ljumma vätskan och vispa i äggen.
2
Blanda allt torrt i en bakskål och tillsätt vätskan. Arbeta ihop degen väl i en bakmaskin. Låt maskinen gå på medellåg hastighet i 2-3 minuter. Öka till hög hastighet och fortsätt arbeta degen i fem minuter.
3
Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
4
Kavla ut degen till en tjocklek på ca. 2 cm på ett väl mjölat bakbord. Tryck ut lämpliga cirklar. Enklast är att trycka ut cirklarna med en kakform, men det går även bra med ett glas. Tryck ut mitten med en lite mindre form eller ett mindre glas. Låt kakorna jäsa ca. 15 minuter.
5
Hetta upp oljan till ca. 165 grader. Om du inte har en fritös kan du använda en stor tjockbottnad gryta med höga kanter. Du måste kunna ha ungefär 5 cm olja i den utan att det riskerar att rinna över kanten.
6
Lyft försiktigt upp kakorna, lägg dem i pannan och fritera dem gyllene i den heta oljan. När undersidan blivit fin och gyllene vänder du dem på andra sidan. Låt munkarna rinna av på lite hushållspapper.
7
Lägg florsockret i en skål och vispa i kaffet, lite i taget, tills du får en lagom tjock glasyr.
8
Lägg kakorna på ett galler och lägg på en sked glasyr medan kakorna fortfarande är varma. Glasyren kommer att smälta lite, men det gör ingenting.
9
Strö genast över lite garnering.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Munkar med karamellsås

  2. Friterad pizzadeg med nutella

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!