Ångkokt skrei med soja och ingefära

Av Lise Finckenhagen

Prova en ny twist på skreien, med asiatiska smaker av soja och ingefära. Fiskbitarna toppas med en sojablandning innan de ångas i några minuter tillsammans med salladslök och pak choy. Servera gärna med kokt jasminris. Du kan använda tosk om du inte har skrei.

Sätt asiatiska smaker på skreien.

Ingredienser

Ingredienser

700 g
Skreitorskfilé, eller torskfilé
1 knippe
salladslök
1
pak choi, uppdelad i klyftor
1
röd chili, finhackad
1
Lime, i tunna skivor
2 msk
Sesamfrön, gärna både svarta och ljus
2 tsk
ingefära, färsk, riven
4 msk
Söt Sojasås
1 msk
Sojasås
1 tsk
sesamolja
1 knippe
koriander

Gör så här

1
Använd en ångpanna och en ångkokare i bambu som jag har använt här. Fyll ångpannan med vatten eller koka upp lite vatten, 2-3 cm, i en gryta som är rymlig nog att rymma bambuångaren.
2
Rensa och dela salladslöken på mitten. Lägg salladslöken på gallret och lägg fiskbitarna ovanpå. Krydda med lite mald peppar.
3
Rensa och dela pak choybladen, lägg bladen mellan fiskbitarna. Strö över sesamfrön och fördela chili och lime över fisken.
4
Rör ihop söt soja, sojasås och ingefära och ringla en tesked av sojablandningen över varje fiskbit.
5
Sätt gallret i ångpannan eller lägg bambuångaren i grytan (tänk på att vattnet inte får röra fisken). Lägg på locket och ångkoka fisken i 5-10 minuter beroende på tjocklek på filéerna. Fisken är klar när den flagnar vid lätt tryck.
6
Toppa med färsk koriander och ringla över lite mer av sojan vid servering.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Fisksoppa med fänkål

  2. Ceviche med lax och avokado

  3. Sockerstekt skrei med ängamat och messmörssås.

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Fisk
    3. Asiatisk mat
decoration divider

Fisk

Visa alla

Foliegrillad öring med vitlökssmör

Fiskgratäng med bacon

Ceviche med lax och avokado

Tonfiskbowl