Vegetarisk lasagne med aubergine

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Vegetarisk lasagne med aubergine

En värmande och mättande lasagne fylld med smak! Aubergine, hemmalagad tomatsås, basilika, ricotta och mozzarella – vad mer kan man önska sig?

Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne

Ingredienser

Tomatsås

2 burkarkonserverade tomater, hela
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 Schalottenlök, finhackad
Olivolja
1 torkad chili, eller en nypa chiliflakes
1 nypasalt, en rejäl nypa
1 nypasocker, en rejäl nypa
2 basilikastjälkar, färska

Fyllning

2 auberginer, fler om de är mindre
2 squash
250 gRicotta, eller keso
1 ägg, stort
3 mskparmesan, riven
salt och malen peppar
3 lasagneplattor, färska (ca 20 x 15 cm)
200 gMozzarella, riven
Olivolja
basilika

Gör så här

1
Börja med tomatsåsen. Krossa tomaterna med händerna eller med en gaffel. Ta bort eventuella hårda skaftfästen om du hittar några.
2
Använd en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och schalottenlök i rejält med olivolja. Låt det puttra i några minuter under omrörning tills löken är mjuk, utan att den får någon speciell färg.
3
Tillsätt tomater, chili, salt, socker och basilikastjälkar. Låt det puttra i 20 minuter under omrörning då och då eller tills såsen har tjocknat och oljan som samlats på toppen är vackert röd-orange.
4
Ta bort basilikastjälkarna och justera smaken med salt och socker.
5
Värm ugnen till 200 grader och börja med fyllningen.
6
Skär aubergine och squash i 1 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med lite olivolja och strö över lite salt och peppar.
7
Stek skivorna gyllene, men inte mjuka, i en stekpanna på hög värme. Eller lägg skivorna på två bakplåtar med bakplåtspapper och tillaga dem i ugnen. Lägg squashen över en bakplåtspappersklädd plåt.
8
Vispa ihop ricotta, ägg, parmesan, en rejäl nypa salt och lite mald peppar.
9
Använd en eldfast form som rymmer ca. 1-1,5 liter. Ringla lite olja i botten av formen och lägg ett lager grönsaker i botten. Fördela ett par matskedar ricotta och tomatsås över skivorna och toppa med lite riven ost och en lasagneplatta.
10
Fortsätt så här och avsluta med ricotta, tomatsås och grönsaker. Strö över några basilikablad och resten av osten.
11
Grädda lasagnen mitt i ugnen i 200 grader i ca. 30 minuter eller tills ytan är gyllene, pastan är genomstekt och grönsakerna helt mjuka.
12
Tips: Har du inte färska lasagneplattor kan du använda 6-8 vanliga torkade som du kokar i ca. 10 minuter och kyler snabbt i isvatten. Låt de förkokta lasagneplattorna rinna av ordentligt på en kökshandduk innan användning.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Vegetarisk lasagne med aubergine