Galette med äpplen och vaniljkräm
Här erbjuder vi en strålande möjlighet att få njuta av något sött, krispigt, fräscht och enkelt. Galette med äpplen, vaniljkräm, pistage och några små fina rosmarinblad på toppen är överraskande gott.
Ingredienser
Mördeg
100 gsmör, kallt
150 gmjöl
1 msksocker
60 gcréme fraiche, eller gräddfil
äggvita, för pensling
pärlsocker
Fyllning
2,5 mskvaniljkräm, tjock
50 gmarsipan, minst 50 % mandel
4 äpplen
50 gsocker
1 mskrosmarin, små blad, kan utelämnas
50 gsmör
2 mskpistagenötter, hackade, kan utelämnas
Gör så här
1
Mixa smör i tärningar, mjöl och strösocker i en snabbmixer, eller smula ihop med fingrarna. Blanda det snabbt tills smöret är någorlunda jämnt fördelat.
2
Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och knåda degen snabbt tills den har jämnat till sig. Slå in degen i plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen.
3
Kavla ut degen till en cirkel, ca. 35 cm i diameter. Lyft upp smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Det är inte nödvändigt att använda en form.
4
Bred vaniljkräm över smördegen, men inte ända ut i kanterna. Hyvla marsipanen med en osthyvel och lägg de tunna skivorna på vaniljkrämen.
5
Värm ugnen till 200 grader.
6
Skär äpplena i smala klyftor och lägg dem på smördegen. Strö över socker och rosmarinblad. Fördela smöret i små bitar eller tunna skivor lite här och där.
7
Vik kanterna 3-4 cm mot mitten. Pensla kanterna med lite äggvita och strö över pärlsocker. Grädda pajen i ca. 25-30 minuter.
8
Servera pajen ljummen, med hackade pistagenötter strödda över. Eller servera den med glass eller vispad gräddfil smaksatt med lite socker och vanilj.