Marängtårta med mascarponekräm och bär

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Den vackra och rustika marängtårtan med segt, krispig och mjuk maräng toppad med mascarponekräm och massor av bär, kommer garanterat att få hurrarop och applåder när den ställs fram på bordet.

Marängtårta med mascarponekräm och bär
Marängtårta med mascarponekräm och bär

Ingredienser

Maräng

4 äggvitor, från medelstora/stora ägg
300 gSocker
1 tskVaniljsocker

Mascarponekräm

4 dlvispgrädde
200 gMascarponeost
100 gSocker, finkornigt eller strösocker
färska bär, efter önskemål

Gör så här

1
Värm ugnen till 110 grader. Vispa äggvitorna till ett mjukt vitt skum på medelhastighet. Se till att det inte finns några äggulerester i vitan (då kan det vara svårt att få marängen att stelna).
2
Blanda ihop socker och vaniljsocker och tillsätt sockret, lite i taget, medan maskinen är igång. Fortsätt att vispa på full hastighet tills du får en stel, seg och glänsande maräng, ca. 7-8 minuter.
3
Fyll marängen i en sprejpåse och spraya två runda marängbottnar (ca. 20 cm i diameter) på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnarna i ca. 1 timme och 15 minuter, tills de är krispiga på utsidan, lossnar från bakplåtspappret och är mjuka på insidan. Låt svalna till rumstemperatur.
4
Vispa ihop grädde, mascarpone och strösocker. Vispa tills det blir en mjuk kräm, men var noga med att inte vispa för mycket. På grund av den höga fetthalten kan krämen "spricka" eller grynas ganska snabbt.
5
Rensa och dela bären. Lägg en marängbotten på ett passande fat. Bred över hälften av grädden och strö över rikligt med bär. Lägg på den andra marängbottnen och toppa med resten av grädden och bären.
6
Tips: Mascarponegrädde kan ersättas med vispgrädde eller vaniljkräm.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Marängtårta med mascarponekräm och bär