Laxspett med jordnötssås
Grillade laxspett smakar fantastiskt ihop med en krämig sataysås på jordnötter, kokosmjölk och chili. Servera med en fräsch glasnudelsallad, limedressing och koriander.
Ingredienser
- 700 glaxfilé, utan skinn och ben
- neutral olja, till stekning
- salt och malen peppar
- grillpinnar
- Lime, till servering
Sataysås
- 2 mskJordnötsolja, eller neutral olja
- 1 röd chili, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade eller rivna
- 2 tskIngefära, färsk och riven
- 125 gjordnötter, rostade och saltade
- 0,5 tskSpiskummin, krossad
- 1 tskGurkmeja, malen
- 2 mskketjap manis, eller söt sojasås
- 1,5 dlKokosmjölk, eller kokosgrädde
- 0,5 dlVatten, kokande
Glasnudelsallad
- 1 gurka
- 2 Salladslökar
- 100 gglasnudlar, kokta och kylda
- 3 mskjordnötter, hackade, rostade och saltade
- 0,5 dlLimejuice, färskpressad
- 2 mskfarinsocker, eller socker
- 2 tskfisksås, eventuellt lite mer
- 1 tskSesamolja
- Koriander, och/eller mynta (grovt hackad)