Saffranspannkaka
Den här gyllengula saffranspannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till. Om det mot förmodan blir något kvar är den supergod att äta dagen efter också, tipsar kocken Niklas Ekstedt.
Ingredienser
Ingredienser
1 kg
grötris, färdigkokt
0.5 g
Saffran
1 tsk
vaniljpulver
0.5 dl
strösocker
0.25 tsk
Salt
vispgrädde
3
ägg
30 g
Mandelspån
lättvispad grädde, till servering
Sylt, till servering
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda saffran med vaniljpulver, strösocker och salt. Blanda det med grädden.
2
Vispa äggen lätt.
3
Vänd ner dem i den kokta gröten tillsammans med mandelspån och saffransblandningen. Hemkokt gröt kan behöva smakas upp med lite extra socker jämfört med färdigköpt.
4
Smörj en ugnssäker form med smör. Häll i smeten (den ska bli 2–3 cm tjock). Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
5
Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt. (Den fungerar också bra att spara och servera dagen efter.