Tunnbröd med fänkålsfrö
Testa att baka dina egna mjuka tunnbröd. Grädda i stekpanna och ät genast med smör eller en god röra. Hur gott som helst och omtyckt av alla.
Ingredienser
Ingredienser
25 g
Jäst
75 g
Smör
7 dl
mjölk
0.5 dl
Socker
1 tsk
stött fänkål
1 tsk
Salt
3 dl
Grahamsmjöl
1 tsk
hjorthornssalt
10 dl
Vetemjöl
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull på spisen.
2
Häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
3
Tillsätt lite av vätskan i bunken med jästen. Rör tills jästen löst sig.
4
Tillsätt resten av vätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.
5
Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar. Forma bitarna till släta bullar och kavla ut dem till tunna kakor.
6
Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.