Mammas falska fisksoppa – med tacosås
Här är den absolut godaste, lagom gräddiga fisksoppan. Här byts fisken mot generöst med grönsaker. Tacosåsen som tillsätts är en liten överraskning.
Ingredienser
1 Gul lök
0,5 fänkålshuvud
3 Morötter
250 gbroccoli, färsk
2 Paprikor
2 mskneutral olja
2 vitlöksklyftor
1 krmchiliflakes , eventuellt
12 dlVatten
1 buljongtärning, grönsak
3 dlsyrad grädde
1,5 dltacosås, mediumstark
1 mskbalsamvinäger, vit
0,5 kuvertsaffran
380 gCannellinibönor (avrunna), eller vita bönor
Salt och svartpeppar
Till servering
Dill , färsk, eller fänkålsdill
surdegsbröd
Gör så här
1
Hacka lök och fänkål fint. Skär morötterna i slantar. Skär bort stammen från broccolin och skär buketten i grova bitar. Skär även paprikorna i bitar.
2
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Sänk värmen till medel och fräs lök och fänkål i några minuter tills det är glansigt. Lägg i morötter, broccoli och paprika och låt det fräsa med några minuter. Tillsätt finhackad vitlök och chilifakes och fräs i ytterligare 1 minut.
3
Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Koka upp och låt sedan puttra i 10 minuter.
4
Skopa upp 3 dl av buljongen och vispa ihop med grädden i en skål vid sidan om. Detta för att undvika att grädden skär sig. Häll tillbaka i soppan tillsammans med tacosås, vinäger, saffran, eventuellt chilifakes för extra hetta samt salt och peppar. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.
5
Skölj bönorna ordentligt och vänd ner dem i soppan. Smaka av och justera med salt och peppar. Servera soppan toppad med dill samt surdegsbröd.