Supergod vegetariskt smashburgare

Av Gustav Johansson

(313)

Vad tycker du?

Supergod vegetariskt smashburgare

Smash-burger är en burgare som plattas till riktigt tunn när den steks. Det gör att den får så mycket stekyta som möjligt och ännu mera smak.

– Pressa till direkt när du lägger dem i pannan, säger matkreatören Gustav Johansson.

Ingredienser

825 gFormbar vegofärs
2 gula lökar, stora
3 vitlöksklyftor
0,5 rödbeta
1 mskbbq-sås
2 mskrökt paprikapulver
2 mskljus soja
1,5 mskgrönsaksfond, mörk
1 mskRapsolja
svartpeppar

Klassisk burgardressing

2 dlvegansk majonnäs
3 mskgul lök
3 mskättiksgurka
1 vitlöksklyfta, stor, finhackad
2 tskpaprikapulver
2 tskVitvinsvinäger
2 mskKetchup
2 mskSenap, gul, amerikansk
Salt och svartpeppar

Fejkon

230 gfast tofu, rökt eller naturell
3 mskJapansk soja
2 tskLiquid smoke
2 mskRapsolja
1 tskagavesirap

Till servering

20 skivorvegansk ost, av cheddartyp
10 hamburgerbröd
ketchup
senap, gul, amerikansk
1 burkättiksgurka, tunt skivad
1 rödlök, skivad
2 tomater, skivade
1 krukakrispsallad

Gör så här

1
Börja med dressingen. Blanda ihop alla ingredienser till en tjock dressing. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Låt dra i 20 minuter i kylskåp före servering för bästa konsistens.
2
Gör fejkon. Om du använder vanlig naturell tofu bör du först vira in tofun i hushållspapper och lägga den i press mellan två skärbrädor med något tungt ovanpå i 30 minuter. Detta gör att tofun blir både fastare och absorberar marinaden bättre.
3
Skiva tofun så tunt du kan, ju tunnare desto bättre. Det gör att fejkonet blir riktigt krispigt. Stek skivorna i omgångar tillsammans med marinaden i en stekpanna. Fördela marinaden så att det blir lika mycket till varje omgång. När du steker kommer vattnet från marinaden att dunsta och kvar kommer du ha smakämnen från sojan och rökaromen som friteras in i tofun och göra den knaprig och god.
4
Låt tofun svalna i några minuter före servering. Då blir den lite segare och knaprigare.
5
Gör hamburgarna. Tina vegofärsen på ett fat i cirka 30 minuter tills den precis har tinat nog för att bearbeta för hand om den var fryst. De flesta formbara vegofärstyper ska inte värmas upp till rumstemperatur, då förlorar de förmågan att binda ihop, förvara dem därför i kylskåp tills de ska användas.
6
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv rödbetan. Blanda ihop alla ingredienser tillsammans med färsen i en bunke, blanda noga med händerna så att allt fördelas jämnt. Smaka av med sojasås, peppar och eventuellt mer kryddor, provstek gärna en liten bit färs så att du vet hur den kommer smaka när den är klar
7
Vill du ha dubbla burgare formar du 12 stycken små biffar på max 85 gram/styck. För större burgare formar du 8 stycken på 120-130 gram. Stek i lite rapsolja i en stekpanna på medelhög värme i 2-4 minuter per sida tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna. Du kan känna när biffarna har stelnat rätt igenom genom att klämma lätt på dem, du ska känna ett tydligt motstånd och de ska inte vara mosiga. Om du gör många burgare på en gång kan du med fördel steka dem genomvarma i förväg så att de stelnar och sedan ge dem lite stekyta precis före servering.
8
Vill du göra ostburgare lägger du en skiva ost på varje burgare när de precis är klara och häller sedan i 1-2 matskedar vatten i stekpannan. Lägg sedan på ett lock och låt ångan smälta osten. Servera dem omgående.
9
Rosta bröden i stekpannan eller i ugnen. Bygg varje burgare med senap, ketchup och ättiksgurka i botten. Lägg sedan på ett salladsblad, några skivor lök och en skiva tomat. Toppa med dressing och lägg sedan på burgaren och fejkon.
10
Majonnäs: Blanda kikärtsspad tillsammans med cirka 4 dl olja och övriga ingredienser förutom salt, i en hög mixerbunke.
11
Stoppa ner din mixerstav och sätt på den på maxfart. Dra sakta upp mixerstaven, samtidigt som du roterar den lite, från botten till toppen på cirka 10 sekunder. Du kommer se hur såsen binder sig direkt.
12
Om såsen inte är tillräckligt tjock så fortsätt hälla i några matskedar olja i taget och mixa så länge såsen är vit och jämn och har börjat tjockna. Tillsätt inte i för mycket på en gång bara, för då kan den övermättas.
13
Smaka sedan av med salt i slutet och mixa eventuellt ner mer olja om det behövs efter saltet.
14
Coleslaw: Hyvla eller skär vitkålen fint. Skala och riv moroten fint. Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ihop allt i en stor skål.
15
Rör ner majonnäs, dijonsenap, socker och citron och blanda noggrant. Salta och peppra.
16
Smaka av med senap, salt och peppar tills du tycker att det smakar gott. Låt stå svalt i ungefär 1 timme före servering så att kålen mjuknar. Rör om igen precis före servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Supergod vegetariskt smashburgare