Värmande soppa med fläsklägg

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Värmande soppa med fläsklägg

Det här är en riktigt värmande soppa med rotfrukter i sällskap med ett mört och smakrikt kött från rökt fläskben. Toppa med en generös klick gräddfil och avnjut tillsammans med ett gott bröd.

En mustig soppa med fläsklägg och rotfrukter.
En mustig soppa med fläsklägg och rotfrukter.

Ingredienser

1 fläskben, lättsaltat och rökt
1 rotselleri, liten
1 kålrot
2 palsternackor
4 potatisar, medelstora
4 morötter, medelstora
1 Purjolök
timjankvistar
persiljekvistar
15 svartpepparkorn, hela
2 lagerblad
pepparrot, färsk
bladpersilja

Till servering

gräddfil

Gör så här

  1. Skölj fläskbenet och lägg det i en lämplig kastrull. Tillsätt timjan, persiljekvistar, pepparkorn och lagerblad. Täck med kallt vatten (ca. 3 liter) och låt koka upp. Om det bildas skum på ytan, kan du ta bort det med en liten slev. Låt benet sjuda/dra i 2-3 timmar, eller tills köttet är helt mört och faller av benet.
  2. Rensa och skär alla grönsaker i jämna bitar medan köttet tillagas.
  3. Ta upp fläskbenet och sila buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och låt koka upp igen. Tillsätt grönsakerna och koka tills grönsakerna är mjuka. Avlägsna ben, skinn och överflödigt fett från köttet. Skär eller riv köttet i bitar.
  4. Lägg tillbaka köttet i soppan och smaka av med salt och malen peppar.  Strö över riven pepparrot och hackad persilja vid servering.
  5. Servera soppan rykande varm, gärna med en rejäl klick gräddfil och ett flatbröd med gott smör.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Värmande soppa med fläsklägg