Pekingsoppa med kyckling

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Pekingsoppa med kyckling

En snabb och otroligt god variant på en klassisk Pekingsoppa. Kyckling, shiitakesvamp, bambuskott och ägg som serveras i en mustig och syrlig buljong med soja, chili och ingefära. Toppa med strimlad salladslök och njut.

Pekingsoppa med kyckling, shiitakesvamp, bambuskott och ägg som serveras i en mustig och syrlig buljong och toppas med strimlad salladslök.
Pekingsoppa med kyckling, shiitakesvamp, bambuskott och ägg som serveras i en mustig och syrlig buljong och toppas med strimlad salladslök.

Ingredienser

1,5 lKycklingbuljong, eller hönsbuljong
1 nypatorkad chili, krossad
2 tskingefära, finriven, färsk
2 mskmörk sojasås, eller svampsoja
1 mskljus sojasås
250 gkycklingfilé
150 gshiitakesvamp, eller champinjoner
200 gBambuskott
0,5 tskvitpeppar, malen
3 mskrisvinäger, eller kinesisk chinkiangvinäger
1 msksesamolja
2 mskpotatismjöl
2 mskVatten, kallt
1 ägg, uppvispat
4 Salladslökar
Salt
socker

Gör så här

  1. Koka upp kycklingbuljong med chili, ingefära och sojasås i en lämplig kastrull. Skär kyckling, svamp och bambuskott i tunna strimlor. Lägg allt i buljongen och låt dra (strax under kokpunkten) i några minuter.
  2. Tillsätt peppar, vinäger och sesamolja. Justera smaken med en nypa socker, salt (ev. sojasås) och mer chili om det behövs. Blanda ihop potatismjöl och vatten och rör ner blandningen i soppan (soppan ska då vara vid kokpunkten och får inte koka särskilt länge efter att potatismjölsredningen har tillsatts). Rör om så att det bildas en virvel i soppan och häll försiktigt i det vispade ägget.
  3. Strö över salladslöken och servera soppan direkt.
  4. Tips: Kycklingfilé kan bytas ut mot fläskfilé eller kokt skinka (till exempel bogskinka), lite bacon smakar också gott. Andra grönsaker som strimlad morot, purjolök, vattenkastanjer och majs kan också användas.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Pekingsoppa med kyckling