Risotto med ricotta, ärtor och mynta

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Risotto med ricotta, ärtor och mynta

Risotto med ricotta, ärtor och mynta är en mjuk, krämig risotto som smakar gott och fräscht. Ricotta är en italiensk mejeriprodukt som ofta jämförs med färskost. Får du inte tag på ricotta kan du byta ut den mot mascarpone.

Risotto med ricotta, ärtor och mynta
Risotto med ricotta, ärtor och mynta

Ingredienser

2 dlrisottoris, t ex carnaroli
Schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 mskOlivolja
1 dlVitt vin, torrt
8 dlKycklingfond
parmesan, riven
2 msksmör
2 mskRicotta
2 dlÄrter, gröna
2 mskgräslök, eller bladpersilja
2 mskMynta
citronsaft

Dekoration

2 sparris, skurna i tunna band
krasse
groddar
mynta, små blad
Olivolja

Gör så här

  1. Använd en vid kastrull och fräs schalottenlök och vitlök i olivolja på medelvärme. Tillsätt riset och fräs tills det är blankt.
  2. Häll i vinet och koka under omrörning tills det mesta av vätskan har absorberats av riset. Späd med varm fond, en stor slev i taget. Rör hela tiden tills vätskan åter har dragit in i riset.
  3. Fortsätt att röra under omrörning tills riset är "al dente". Det tar ca. 18 minuter. Rör ner parmesanost, smör, ricotta och ärtor. Risotton ska vara mjuk och krämig.
  4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Rör till sist ner mynta och gräslök.
  5. Gör en liten sallad av sparris, vattenkrasse, ärtskott, myntablad, en nypa salt och några droppar olivolja.
  6. Får du inte tag på vattenkrasse och ärtskott kan du byta ut det mot några fint skurna sockerärtor.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Risotto med ricotta, ärtor och mynta