Sablé med vaniljkräm och hallon

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Sablé med vaniljkräm och hallon

Sablé är en sorts kex som kommer från Normandie i Frankrike – de är spröda och delikata och perfekta som tårtbotten till en härlig hallontårta med hemlagad vaniljkräm och färska hallon.

Sablé med vaniljkräm och hallon
Sablé med vaniljkräm och hallon

Ingredienser

80 gÄggula, de väger ca 20 g styck
160 gSocker
160 gsmör, rumstempererat
220 gVetemjöl
15 gBakpulver
1 vaniljstång, fröna
500 gHallon

Vaniljkräm

0,5 lmjölk
100 gSocker
3 äggulor
1 ägg
30 gmaizena
1 vaniljstång
1,5 Gelatinblad
30 gsmör

Gör så här

  1. Vispa smöret ljust och luftigt, skrapa ner från sidorna under vispningen.
  2. Vispa äggulor, socker och vanilj ordentligt tills blandningen är lite "fluffig". Sikta ihop mjöl och bakpulver.
  3. Blanda först smöret med äggen och sedan med de torra ingredienserna.
  4. Använd gärna händerna och "gnid" ihop degen.
  5. Slå in den tätt i plastfolie och låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  6. Värm ugnen till 170 grader.
  7. Kavla ut degen på en silikonmatta, den ska vara ca. 1,5-2 cm tjock. Smörj kakringen väl och ta ut en stor botten (formen ska vara på under gräddningen). Ta bort överflödig deg och grädda bottnen i mitten av ugnen i ca. 20-25 minuter, eller tills bottnen är gyllene och gräddad. Låt svalna.
  8. Toppa bottnen med vaniljkräm (se recept nedan) och hallon. Strö över lite florsocker om så önskas.
  9. Vaniljkräm: Häll mjölken i en kastrull och tillsätt hälften av sockret. Skrapa fröna ur vaniljstången. Lägg fröna i mjölken och koka sakta upp mjölken.
  10. Blanda resten av sockret med maizena och vispa det väl med äggulor och ägg. Blötlägg gelatinet i kallt vatten (ca. sju minuter).
  11. Häll hälften av den kokande mjölken över äggblandningen under kraftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen medan du fortsätter att vispa kraftigt.
  12. Koka upp och koka vaniljkrämen i två minuter under konstant vispning tills krämen blir tjock och blank. Ta krämen från värmen och vispa i gelatin och smör. Häll vaniljkrämen i en ren skål och lägg plastfolie ända ner på krämens yta. Låt svalna.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Sablé med vaniljkräm och hallon