Grovt vardagsbröd

Av Lise Finckenhagen

(5)

Vad tycker du?

Grovt vardagsbröd

Som namnet antyder är detta ett suveränt bröd att ha till vardags. Lätt att göra och fint att frysa in. Skummad filmjölk ger både saftighet och en frisk smak. Receptet ger två stora bröd.

Grovt vardagsbröd
Grovt vardagsbröd

Ingredienser

Grunddeg

1 lfilmjölk
500 gfullkornsdinkelmjöl, grovt
300 gfullkornsdinkelmjöl, fint
300 gfullkornsrågmjöl, grovt
150 gfullkornsrågmjöl, fint
1 dlhavregryn
1 dlsolrosfrön, pumpakärnor och/eller linfrön

Huvuddeg

50 gjäst
3 dlvatten
350 gvetemjöl
2,5 tskSalt

Topping

1 ägg, uppvispat, till pensling
frön, eller havregryn

Gör så här

  1. Knåda ihop alla ingredienser till grunddegen väl till en lite kladdig deg. Täck över och låt degen vila i minst 30 minuter.
  2. Smula jästen och lös den i ljummet vatten i en bakskål. Tillsätt grunddegen, mjölet och saltet. Knåda ihop allt väl till en slät och jämn deg (den ska fortfarande vara lite kladdig).
  3. Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk. Låt degen jäsa på en varm plats i en timme.
  4. Häll ut degen på ett bakbord och dela den i två lika stora bitar. Baka ut två jämna, fina bröd. Du kan gärna använda brödformar. Använd då två stycken tvålitersformar och smörj dem väl innan du lägger i bröden.
  5. Täck så att bröden får jäsa i ca. 45 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Pensla bröden, strö över lite mjöl eller havregryn/frön och skär några snitt med en vass kniv.
  7. Grädda bröden på nedersta gallret i 45-55 minuter. Låt svalna på galler.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Grovt vardagsbröd

Ämnen