Croque madame
Croissant med ost och skinka är den ultimata tröstmaten. Här får du en fantastisk croissant serverad som croque madame. Mäktig och magisk.
Ingredienser
Ingredienser
2
croissanter
dijonsenap
4 skivor
rökt skinka, eller kokt
2
ägg
smör, till stekning
Persilja , hackad, till garnering
sallad
Ostsås
1 msk
smör
1 msk
Vetemjöl
2 dl
mjölk, varm
100 g
gruyéreost, riven, eller annan vällagrad ost
1 nypa
muskot
Salt och peppar
Gör så här
1
Värm ugnen till 220 grader.
2
Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Rör ner mjölet och låt det puttra några minuter på medelvärme under konstant omrörning. Tillsätt mjölken under kraftig vispning. Låt såsen puttra i 2-5 minuter, rör om under tiden. Ta kastrullen från värmen och rör ner hälften av osten. Krydda såsen med muskotnöt, mald peppar och en nypa salt om det behövs.
3
Dela gifflarna på mitten. Smörj bottnarna med ett tunt lager senap och lägg på skinkskivorna. Lägg på toppen och lyft över croissanterna på en bakplåt med bakplåtspapper eller liknande.
4
Fördela ostsåsen jämnt över de fyllda croissanterna och strö över resten av osten. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan är bubblig och gyllene.
5
Stek äggen efter önskemål och lägg ett stekt ägg på varje gratinerad croissant.
6
Toppa med ett hackad persilja och avnjut direkt, gärna med lite sallad bredvid.