Croque madame

Av Lise Finckenhagen

Vad tycker du?

Croque madame

(1)

Croissant med ost och skinka är den ultimata tröstmaten. Här får du en fantastisk croissant serverad som croque madame. Mäktig och magisk.

Croque madame passar både till frukost, brunch eller lunch.

Ingredienser

Ingredienser

2
croissanter
dijonsenap
4 skivor
rökt skinka, eller kokt
2
ägg
smör, till stekning
Persilja , hackad, till garnering
sallad

Ostsås

1 msk
smör
1 msk
Vetemjöl
2 dl
mjölk, varm
100 g
gruyéreost, riven, eller annan vällagrad ost
1 nypa
muskot
Salt och peppar

Gör så här

1
Värm ugnen till 220 grader.
2
Smält smöret till såsen i en liten kastrull. Rör ner mjölet och låt det puttra några minuter på medelvärme under konstant omrörning. Tillsätt mjölken under kraftig vispning. Låt såsen puttra i 2-5 minuter, rör om under tiden. Ta kastrullen från värmen och rör ner hälften av osten. Krydda såsen med muskotnöt, mald peppar och en nypa salt om det behövs.
3
Dela gifflarna på mitten. Smörj bottnarna med ett tunt lager senap och lägg på skinkskivorna. Lägg på toppen och lyft över croissanterna på en bakplåt med bakplåtspapper eller liknande.
4
Fördela ostsåsen jämnt över de fyllda croissanterna och strö över resten av osten. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan är bubblig och gyllene.
5
Stek äggen efter önskemål och lägg ett stekt ägg på varje gratinerad croissant.
6
Toppa med ett hackad persilja och avnjut direkt, gärna med lite sallad bredvid.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Lyxig macka med ugnsbakade tomater

  2. Avokadomacka med kallrökt lax

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Frukost
    3. Smårätter
    4. Lunch
decoration divider

Frukost

Visa alla

Så fixar du en lyxig helgfrukost

Tomatomelett med basilika

Minipajer med ägg och bacon

Chiapannkakor med blåbär och keso