Skaldjursrisotto med musslor

Av Lise Finckenhagen

En krämig skaldjursrisotto med musslor, vitt vin och färska örter. Tillsätt gärna en nypa saffran för extra färg. Det är egentligen lite "förbjudet" att blanda parmesan med skaldjur, men ibland får man bryta mot den regeln, tycker kocken Lise Finckenhagen. I den här rätten passar det nämligen jättebra!

Skaldjursrisotto med musslor

Ingredienser

Musslor

2 kg
Musslor
2
vitlöksklyftor
2
Schalottenlökar, stora
4 msk
Olivolja
2 dl
Vitt vin

Risotto

300 g
risottoris
1 dl
torrt vitt vin
2
Schalottenlökar, finhackade
2
vitlöksklyftor, finhackade
8 dl
musselfond, eller buljong (skaldjursfond)
0.5 dl
Olivolja
1 nypa
saffran, kan utelämnas
100 g
osaltat smör
2 nävar
parmesan, riven (kan utelämnas)
salt och malen peppar
0.5
citron, juicen
4 msk
färska örter, hackade

Gör så här

1
Skölj musslorna ordentligt i rinnande kallt vatten. Släng de med skadat skal och de som inte stänger sig när du knackar på dem.
2
Finhacka vitlök och schalottenlök. Hetta upp en stor kastrull, tillsätt olja och fräs löken och vitlöken under omrörning tills löken är blank och mjuk. Tillsätt musslorna och rör om väl.
3
Lägg på locket och ånga skalen tills de har öppnat sig. Skaka grytan några gånger under ångningen.
4
Sila av och ta ur musslorna ur skalen. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
5
Koka upp musselfonden/buljongen.
6
Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt schalottenlök, vitlök och ris. Stek under omrörning tills riset är blankt.
7
Tillsätt vinet och fortsätt steka tills vinet har avdunstat. Lägg i en nypa saffran och späd med den varma fonden, en stor skopa i taget.
8
Rör hela tiden med en träslev. Låt riset absorbera vätskan innan du tillsätter mer. Fortsätt tills riset är klart, ca. 18 minuter.
9
Rör ner kallt smör i tärningar, parmesan och citronsaft. Krydda med salt och peppar och späd med lite mer fond eller vatten om risotton är för tjock.
10
Blanda till sist ner musslorna och örterna.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Spaghetti med musslor

  2. Krabbröra på bruschetta

  3. Melon med skinka

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Italiensk mat
    3. Skaldjur
decoration divider

Italiensk mat

Visa alla

Pastagratäng med tomat och pesto

Mozzarellafyllt kycklingbröst

Marinerad kycklingfilé med smörig citronsås

Focaccia med lufttorkad skinka