Lammfrikassé

Av Lise Finckenhagen

Vad tycker du?

Lammfrikassé

(1)

Lammfrikassé är hemtrevlig husmanskost med mycket smak och kött som tillagas lugnt och fint tills det blir riktigt mört. Samtidigt som köttet kokas får du en otroligt smakrik lammfond.

Lammfrikassé

Ingredienser

Lammfrikassé

1.5 kg
Lammbog, i skivor
1 tsk
Salt
1
Gul lök, stor och delad i två
1
lagerblad
timjankvistar, eller en nypa torkad timjan
800 g
grönsaker, som morötter, palsternackor eller gröna ärter
0.5 dl
persilja, hackad

Sås

3 msk
smör
3 msk
mjöl
7 dl
lammfond, från lammfrikassén
salt och malen peppar
citronjuice

Gör så här

1
Bryt köttet eller dela det i lämpliga bitar, om det inte har delats tidigare. Skölj köttet väl i kallt vatten.
2
Lägg köttet i en rymlig kastrull och täck med kallt vatten. Överfyll inte, det ska bara täcka köttet.
3
Tillsätt salt och låt koka upp försiktigt. Skumma bort eventuella föroreningar som samlas på toppen.
4
Tillsätt lök, lagerblad, peppar och timjan och låt köttet dra tills det är helt mört och släpper benet. Det tar ca två timmar. Köttet kan behöva tillagas längre om du hinner med det, men se till att det inte kokar kraftigt eller stormkokar, då blir köttet både hårt och torrt.
5
Rensa och dela grönsakerna i jämna bitar medan köttet puttrar.
6
Lyft upp det möra köttet ur fonden och lägg över det på ett fat eller liknande. Lyft också upp löken om den inte har kokat sönder helt.
7
Plocka köttet från benen och skär det i jämna bitar. Dela löken i naturliga lager. Täck köttet med folie så länge så att det inte torkar ut.
8
Sila av fonden och koka de skurna grönsakerna i den. Tillsätt först de grönsaker som behöver längst tid.
9
Lyft sedan upp grönsakerna ur fonden och lägg dem tillsammans med köttet medan du gör såsen.
10
Sås: Sila av och koka ner fonden till önskad mängd, som är 7 dl. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med fonden under ständig vispning. Tillsätt grädde, låt koka upp och smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft. Värm kött och grönsaker i såsen och blanda i hackade örter precis innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Lammbullar med tomatsås

  2. Lammkotletterna med myntapesto

  3. Marockansk lammgryta med grönsaker

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Gryta
    4. Husmanskost
    5. Lamm
decoration divider

Kött

Visa alla

Gratinerad köttbullsmacka

Fläskfilé med äpple och rosmarin

Kryddrökt fläskfilé

Fläskfilé i sötsur sås